România trece la ora de iarnă
România trece la ora de iarnă 2023 în ultima duminică din luna octombrie. În noaptea dintre 28 octombrie și 29 octombrie, se dau ceasurile înapoi cu o oră, astfel că ora 04:00 devine ora 03:00. De asemenea, ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an și va avea 25 de ore.
Schimbarea orei la final de luna octombrie reprezintă oficial trecerea la ora de iarnă iar ziua de 29 octombrie va fi cea mai lungă din acest an și va avea 25 de ore.
De când se schimbă ora în România și de ce?
Ora de iarnă 2023. România a adoptat acest sistem al schimbării orei în 1932. Pe atunci, ora se schimba în prima duminică a lunii aprilie, respectiv în prima duminică a lunii octombrie. Această practică a rămas valabilă până în 1943, când legea trecerii la ora de vară nu a mai fost în vigoare. De-abia după 36 de ani, în 1979, s-a revenit la acest procedeu.
SUA a adoptat la 16 martie 2022 o măsură care ar face ca ora de vară să devină permanentă pe întreg teritoriul. Asta presupunea că nu ar mai fi nevoie să fie dat ceasul înapoi cu o oră în fiecare toamnă. Legea a fost adoptată de Senat cu unanimitate de voturi, însă trebuia să treacă și de Camera Reprezentanților și să fie apoi promulgară de președintele Joe Biden, fapt care nu s-a întâmplat încă. Între timp,s-a decis ca, în loc de octombrie, trecerea la ora de vară se amână cu o săptămână în SUA, pentru 6 noiembrie. Ideea de a renunța la schimbarea orei a apărut și în Uniunea Europeană, încă din 2018, dar au apărut apoi pandemia și războiul din Ucraina,iar proiectul nu s-a concretizat.
Ce ţări au renunţat la trecerea la ora de iarnă
Ora de iarnă 2023. Multe ţări ale lumii au renunţat la trecerea la ora de iarnă. Schimbarea orei a devenit istorie pentru aproximativ 140 de ţări care au renunţat complet la această obligaţie.
Printre statele care nu mai trec la ora de iarnă se numără Egipt, Sudan, Siria, Iran, Irak, Turcia, Armenia, Azerbaidjan, Argentina, Brazilia și Rusia.
Nici Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar și Yemen nu mai fac trecerea la ora de iarnă de câţiva ani.
3 lucruri mai puţin ştiute despre schimbarea orei
Ora de iarnă 2023. Odată cu schimbarea orei, au loc anumite modificări în viaţa de zi cu zi a oamenilor. Trecerea la ora de iarnă nu este întotdeauna uşoară. Schimbarea orei poate veni la pachet cu dureri de cap şi chiar cu riscul de accidente.
Creşte numărul accidentelor. Pentru că unii şoferi se adaptează mai greu la schimbarea de lumină, există riscul de accidente. Statisticile arată că numărul accidentelor creşte considerabil după trecerea la ora de iarnă.
Oamenii devin mai somnoroşi. Medicii spun că schimbarea orei ne face mai apatici şi mai somnoroşi. După trecerea la ora de iarnă, o persoană normală are nevoie de cel puțin o săptămână până când organismul se obișnuiește cu noul fus orar.
Unele persoane au dureri de cap. Câteodată, unele persoane resimt dureri de cap şi chiar o stare de slăbiciune atunci când se schimbă ora. Cei mai afectaţi de trecerea la ora de iarnă sunt bătrânii și copiii.
Sfaturi pentru a te adapta mai uşor la trecere ala ora de iarnă
Ora de iarnă 2023. Unii oameni au nevoie de câteva săptămâni până să se adapteze complet la trecere la ora de iarnă. Fie că sunteţi o persoană matinală, fie că preferaţi să adormiţi după miezul nopţii, cele opt ore de odihnă sunt esenţiale.
Pentru a te adapta cât mai rapid la schimbarea orei, este important să te duci la culcare şi să te trezeşti la aceeaşi oră în fiecare zi.
Totodată, ca să te obişnuieşti cu trecerea la ora de iarnă, este bine să mănânci alimente cât mai uşoare înainte de somn, pentru a te odihni corespunzător.
Unele ţări din UE vor să renunţe la schimbarea orei
Ora de iarnă 2023. În 2018, Parlamentul European a cerut CE să evalueze o directivă privind schimbarea orei în funcţie de sezon şi să facă propuneri pentru modificarea acesteia dacă este cazul.
Astfel, a fost stabilit un sondaj prin care cetăţenii au fost întrebaţi dacă vor să renunţe sau nu la trecerea la ora de iarnă. În urma sondajului, care a adunat 4.6 milioane de răspunsuri, 84% de persoane s-au pronunţat în vederea renunţării la trecerea la ora de iarnă.
Până în prezent însă, România nu a luat nicio măsură cu privirea renunţării la schimbarea orei.