AdministratieLocalsocial

Rezervația de Tisa de la Tudora, situată în canionul Bahluiului, ar putea atrage numeroși turiști după asfaltarea căii de acces – FOTO

Rezervația  de Tisă din comuna botoșăneană Tudora este un loc sau mai bine zis un singur loc unde se mai gaseste in numar mare exemplare de Tisa din țară, este un loc placut cu zone interesante de urmarit, cateva alunecari de teren lasand in urma roci dure, cateva mici cascade placute de care s-ar bucura oricine sa le vada, găsim pe site-ul pe-harta.ro.

Localizata in regiunea Dealul Mare – Tudora, la o altitudine de peste 550 m, prezinta specii de arbori de tisa-specie rara pentru tara noastra (lemn de esenta foarte tare).

Rezervatia a fost constituita in scopul conservarii acestui arbore Taxus baccata declarat monument al naturii pe intreg teritoriul tarii. Este un arbore ce se adapteaza in conditiile unui climat subarctic fiind specific taigalei siberiene,

Rezervatia de tisa este situata pe un canion, numit canionul Bahluiului care este sapat in calcare si gresii biogene prin eroziune verticala.

Frumusetea acestui loc poate fi egalata numai de zonele muntoase inalte. Rezervatia a fost preluata in custodie de Directia silvica Botosani-Ocolul Silvic M. Eminescu. Arborii predominanți in cadrul rezervatiei sunt fagetele de diferite varste si dimensiuni la care se adauga specii ca: frasin (Frasinus excelsior), carpen (Carpinus betulus), fag (Fagus silvatica), gorun (Quercus petraea).

Stratul ierbos este format din flora de mull la care se asociaza si unele specii de graminee. Domeniul faunistic se caracterizeaza prin urmatoarele specii: caprioara, mistretul, pisica salbatica, jderul de copac, veverita. Dintre speciile avifaunistice in rezervatie au fost observate cinci specii de pasari recunoscute pe plan international.

Pentru a atrage turiștii, primarul comunei Tudora a pus pe hârtie un proiect de asfaltare a drumului care duce în rezervație, pentru că, așa cum este convingerea edilului, un drum pietruit taie cheful turiștilor de a vizita acest loc mirific.

„Cea mai importantă investiție care va fi în viitor… Sperăm! Am depus un proiect la Compania Națională de Investiții privind modernizarea infrastructurii rutere. Este vorba de asfaltarea unor segmente de drumuri care actualmente sunt pietruite, 11, 04 km. Este un proiect ambițios. Sunt sigur că va fi băgat și la finanțare. De aici încolo va dura pentru că fiind la Compania Națională de Investiții merge foarte greu. Deci bănuții sunt, dar problema este că din cauza personalului redus durează foarte mult etapele, adică licitațiile. Suntem la mâna companiei. Este vorba de drumul care duce spre rezervația de tisă și cu ocazia asta ne gândim să dezvoltăm puțin și turismul pentru că este una e să vină turistul pe drum de piatră și alta pe drum de asfalt”, a declarat primarul comunei Tudor, Constantin Cocoreanu.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page