„Oamenii aflaţi în dificultate au nevoie de sprijin constant, permanent. Nu trebuie să așteptăm o anumită sărbătoare sau o anumită perioadă a anului să îi ajutăm. Tocmai de aceea, voluntariatul vine în întâmpinarea nevoii de ajutor, de sprijin, este util pentru orice persoană indiferent de vârstă. Este educativ şi influenţează starea de bine a omului, indiferent că este copil sau bătrân. Anul ce-a trecut a însemnat, ca efort de organizare, nu mai puțin de 4 tipuri de acțiuni: ”Sănătate pentru sate”, „Prevenție și educație pentru sănătate”, „Implică-te, împreună reușim mai mult” și „Ajutor pentru elevi”. În 2023, ne-am propus să mergem pe aceleași coordonate, să aducem lângă noi cât mai mulți oameni inimoși, dar și să intensificăm ritmul de desfășurare a activităților de ajutor și sprijin, atât la nivel material cât și la nivel spiritual”. Afirmațiile îi aparțin lui Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisului Catedralei Naționale.
“Sănătate pentru sate”
Campania a fost demarată în 2015, și până în prezent au fost desfășurate 88 de activități în localități din 8 județe din România.
„«Sănătate pentru Sate» este o inițiativă foarte utilă pentru mediul rural, aceasta demonstrându-și utilitatea și necesitatea prin faptul că, din anul 2015 și până în prezent, a avut drept beneficiari peste 11000 de persoane din județele Ilfov, Prahova, Maramureș, Argeș, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Botoșani, persoane care nu mai ajunseseră de ani buni la un medic specialist. Cu ajutorul unei echipe complexe, formată din peste 30 medici și asistenți medicali, am reușit să descoperim o multitudine de probleme de sănătate la persoanele prezentate la consultații, această determinare timpurie a cauzelor bolilor însemnând, în multe cazuri, salvarea vieții bolnavilor. La investigațiile medicale oferite gratuit s-au prezentat multe persoane în vârstă, cu afecțiuni cardiace, gastroenterologice, oncologice, dar și cu afecțiuni din sfera patologiei diabetice. Mulți dintre aceștia erau neasigurați medical și nu mai ajunseseră la un medic specialist de foarte mult timp. Aparatura imagistică ultramodernă folosită, precum ecograful abdominal și de sân, ecocardiograful alături de aparatul EKG, i-a ajutat pe medici să descopere mult mai ușor problemele de sănătate cu care se confruntă localnicii prezenți la investigații.
Consultațiile medicale oferite au cuprins specializări precum medicină internă, cardiologie, diabet și boli de nutriție, gastroenterologie, pediatrie, oftalmologie, oncologie, chirurgie generală, ORL, endocrinologie, stomatologie, psihiatrie, reumatologie, dermatologie și urologie.
În anul 2022 am reușit organizarea unui număr de 15 acțiuni, în cadrul cărora 1716 de persoane au beneficiat de consultații și consiliere medicală prin acest program umanitar și social al Patriarhiei Române. Important de remarcat este faptul că aceasta campanie a ajuns anul acesta pentru prima dată în județele Teleorman și Botoșani”, a mai declarat Dănuț Prună, voluntar coordonator la Paraclisului Catedralei Naționale.
„Prevenție și educație pentru sănătate”
Necesitatea campaniei de Prevenție și Educație pentru Sănătate a apărut ca urmare a desfășurării campaniei “Sănătate pentru sate”. Foarte multe din cazurile constatate pe parcursul campaniei “Sănătate pentru sate” au avut ca și cauză principală lipsa educației minimale sanitare, stomatologice sau igieno-dietetice. Campania de “Prevenție și educație pentru sănătate” are ca scop reducerea cazurilor de îmbolnăvire și creșterea calității vieții, în special în zonele rurale. Măsurile preventive sunt mai greu de acceptat de către populația adultă, ce are deja înrădăcinate obiceiurile zilnice, sanitare, stomatologice, de igienă sau alimentare. Astfel că atenția acestei campanii se îndreapta către populația tânără, de vârstă școlară și preșcolară, care poate fi mai ușor determinată să aleagă o viață sănătoasă. Astfel, în perioada 2016-2022 au fost desfășurate 72 de acțiuni în județele Ilfov, Prahova, Argeș, Giurgiu, Olt, Vrancea, Brăila, Buzău, Brașov, Maramureș, Cluj, Teleorman, Constanța, Municipiul București și Republica Moldova – raionul Cahul, având ca beneficiari 15.886 de persoane.
„Implică-te, împreună reușim mai mult”
Campania presupune ajutorarea persoanelor vulnerabile financiar cu produse alimentare de bază, produse de igienă, sprijin psihologic și material.
„Prin această campanie dorim să creștem gradul de conștientizare și implicare al comunităților din care persoanele vulnerabile fac parte, pentru a se asigura un sprijin de lungă durată a acestora. Campania a debutat în perioada pandemiei, ea continuând și după aceasta, pentru că nevoile oamenilor din mediul rural sunt prezente în continuare. Acțiunea de voluntariat este importanța și pentru noi, prin observarea, atunci când mergem pe teren, a diferitelor tipuri de probleme cu care se confruntă persoanele aflate în situații materiale și sociale precare. Este de foarte mare folos orice sprijin financiar, însa mai mult decât atât este important să fii prezent la fața locului, să intri în contact direct cu oamenii, pentru că acolo este pulsul dramelor și nevoilor unora dintre membrii comunităților. Pentru această campanie, anul 2022 a înregistrat 63 de acțiuni în care au fost ajutate peste 500 de familii”, a completat Dănuț Prună.
În afară de acțiunile amintite, voluntarii au vizitat constant persoanele din Centrul de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, s-au implicat pe parcursul anului trecut în organizarea unor evenimente precum: Maratonul 1 Decembrie, la care au participat aproximativ 900 de alergători și Crosul pentru viață, și au organizat manifestări cu prilejul zilei de 1 iunie. De asemenea, în apropierea Crăciunului, 1000 de copii din diverse localități rurale și din București au primit daruri din partea lor.
Campania „ Ajutor pentru elevi”
Campania ”Ajutor pentru elevi!” este un proiect menit să faciliteze accesul tinerilor la educație, prin oferirea celor necesare desfășurării optime a activităților școlare, respectiv: ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte, etc.
„În anul 2022 am reușit să sprijinim mai multe parohii din mediul rural, prin donarea a 40 laptopuri destinate sprijinirii activităților educativ-instructive din aceste comunități. De asemenea, elevii înscriși la aceste centre au primit ghiozdane, rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte și alte produse specifice, necesare în procesul de învățare și au participat la vizite de informare educațională și la ateliere practic-aplicative având ocazia să vorbească cu specialiști din diverse instituții precum Jandarmeria Română, Tribunalul București, Platforme de Servicii Auto, Muzeul Aviației, Muzeul Antipa. De campania ”Ajutor pentru elevi” în anul 2022 au beneficiat peste 100 de copii.” a adăugat Dănuț Prună
Toate aceste activități, desfășurate de voluntarii de la Paraclisul Catedralei Naționale, se derulează sub îndrumarea Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.