RETETE | Bufet dulce pentru Valentine’s Day
Nu conteaza daca sarbatoriti sau nu Valentine’s Day sau Dragobetele sau pur si simplu e aniversarea voastra ca si cuplu, sarbatoriti casnicia sau iubirea voastra, eu m-am gandit sa facem un bufet dulce, extrem de dulce, cel mai dulce!
Cupcakes cu ciocolata
Ingrediente pentru 12 bucati:
– 100g unt la temperatura camerei
– 80ml smantana sau iaurt gras (grecesc)
– 150g zahar brun
– 2 oua mari
– 150g faina
– ½ lingurita bicarbonat de sodiu
– 3 lingurite cacao
– ½ lingurita vanilie (de la 1/8 baton de vanilie)
– ½ lingurita esenta rom
– un praf de sare
Spumam intai untul si zaharul. Peste spuma punem iaurtul si esentele de vanilie si rom, amestecam bine. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand dupa fiecare. La final punem faina, cacaua si bicarbonatul, amestecam pana la incorporarea completa, Tapetam formele cu hartiute (eu am pus mini forme de silicon) si le umplem ¾ cu aluat. Netezim bine aluatul cu lingurita si dam tava la cuptorul incins la 180° C. Coacem 15-18 minute sau pana trec testul scobitorii.
Ingrediente pentru crema de ciocolata:
– 170g ciocolata amaruie sau cu lapte, in functie de preferinte
– 100ml frisca lichida
– o lingurita zahar
– o lingurita miere
– 2 lingurite unt la temperatura camerei
Tocam ciocolata marunt si o punem intr-un vas mare. Intr-o craticioara punem frisca lichida (smantana dulce), zaharul si mierea, le aducem pana in punctual de fierbere. Turnam frisca fierbinte peste ciocolata, apoi amestecam rapid cu telul pana ciocolata se topeste si crema are un aspect lucios. Punem untul si amestecam bine pana la topirea lui. Lasam crema sa se raceasca (la temperatura camerei), apoi o folosim pentru a decora cupcakes-urile.
Puteti face aceasta crema de ciocolata in cantitate dubla si sa o folositi si pentru decorarea acestui cheesecake cu mascarpone si ciocolata (vezi mai jos). Este o crema delicioasa si cu cat ciocolata pe care o folositi este de mai buna calitate, cu atat va fi mai buna.
Cheesecake cu mascarpone si ciocolata
Ingrediente pentru crusta (tava de 15 cm diametru):
– 130g biscuiti oreo
– 30g unt topit
Dam biscuitii prin blender si ii macinam foarte fin. Punem peste untul topit fierbinte si amestecam pana avem o compozitie nisipoasa, care se leaga foarte bine cand o strangem intre degete.
Presam compozitia in tava tapetata pe fund si pe margini cu hartie de copt si o coacem 10 minute in cuptorul incins la 180 grade.
Intre timp pregatim umplutura pentru cheesecake, pentru care avem nevoie de:
– 500g mascarpone la temperatura camerei
– 100g zahar
– 2 oua
– o lingura faina
– o lingurita esenta vanilie
– 3 linguri fulgi de ciocolata
Amestecam mascarpone cu zaharul si vanilia 2 minute, cu mixerul la viteza medie sau pana avem o spuma omogena si zaharul e aproape topit. Punem apoi ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Din cand in cand, opriti mixerul si trageti crema de pe peretii vasului, astfel incat umplutura pentru cheesecake sa fie cat mai omogena. Urmeaza apoi sa punem faina, amestecam bine si la final incorporam fulgii de ciocolata.
Turnam amestecul de branza peste crusta de biscuiti.
Asezam forma de copt cu totul intr-o cratita mai mare in care turnam apa, astfel incat sa ajunga pana la mijlocul formei de copt. Dam la cuptorul incins la 160g cca 1 ora sau pana cheesecake-ul este asezat si are o usoara crusta. Este absolut normal ca mijlocul prajiturii sa ramana moale, gelatinos, nu va faceti griji, prajitura este coapta si pe masura ce se raceste se va intari de tot. In mod normal, lasam cheesecake-ul sa se raceasca la temperatura camerei si apoi il lasam la frigider peste noapte, insa la gerul de afara sunt suficiente 2-3 ore in balcon si se raceste complet.
Peste cheesecake am pus 3 linguri de sos de caramel, pe care l-am intins cu o spatula, lasand sa curga si peste margini.
Apoi am decorat cu ganache de ciocolata (vezi crema de ciocolata de la cupcakes cu ciocolata) si 30g ciocolata alba topita. Daca faceti numai tortul, eu zic sa nu va mai complicati cu ganache si sa topiti pur si simplu 50-60g ciocolata amaruie pe care sa o puneti intr-o punga sau un sprit si sa le picuram peste tort.
POFTA BUNA!
Sursa: Teo’s kitchen