Important

RETETA ZILEI | Tarte lipicioase cu caramel

Ingrediente

PENTRU ALUAT
200g de unt, tăiat cubuleţe
225g de făină
100g de zahăr muscovado
1 linguriţă extract de vanilie
1 gălbenuş mare

PENTRU SOS
200g de zahăr muscovado
50g de unt
250ml de smântână pentru frişcă

PENTRU UMPLUTURĂ
250g de curmale, tocate mare
200ml de lapte
50g de unt moale
1 linguriţă extract de vanilie
100g de făină
1 linguriţă bicarbonat de sodiu
50g de migdale măcinate
2 ouă mari
100g de zahăr muscovado
2 linguri de melasă (se găseşte la Ki Life)
îngheţată de vanilie, pentru servit

Mod de preparare

Se pun curmalele tocate şi laptele într-o cratiţă. Se aduc la punctul de fierbere, apoi se pun deoparte 30 de minute.

Pentru aluat, se pun untul şi făina într-un robot de bucătărie şi se mixează. Se combină cu zahărul. Se amestecă vanilia şi gălbenuşul cu o lingură de apă şi se picură din acest amestec în robotul de bucătărie, până se obţine aluatul. Dacă nu se încheagă, se mai adaugă un pic de apă.

Se întinde aluatul pe o suprafaţă uşor presărată cu făină şi se tapetează cu el şase forme adânci de tartă, lăsând câte puţin să atârne peste margini. Se înţeapă cu furculiţa şi se lasă la rece 20 de minute.

Pentru sos, se topesc toate ingredientele împreună, apoi se lasă să fiarbă două-cinci minute, până se îngroaşă. Se răceşte.

Se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se coace orb aluatul de tartă 15 minute. Se scot greutăţile şi se mai coc tartele cinci minute, până aluatul prinde o consistenţă de biscuit. Se ajustează marginile.

Se pune câte o lingură de sos în fiecare formă. Se pisează amestecul de curmale pus deoparte cu un zdrobitor de piure, apoi se răstoarnă într-un bol cu untul moale, vanilia, făina, bicarbonatul, migdalele, ouăle, zahărul şi melasa. Se bat cu un mixer până se omogenizează, apoi se împarte amestecul la formele de aluat.

Se scade focul la 160° C/gaz 3 şi se coc 15 minute. Se răcesc un pic înainte să se răstoarne din forme. Se servesc cu îngheţată de vanilie pe deasupra şi stropite cu sos lipicios de caramel.

 

POFTA BUNA!

 

goodfood.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page