RETETA ZILEI | Supa de cartofi copti
Ingrediente pentru 6-8 portii:
– 2 cartofi mari cruzi, taiati cubulete mici
– 2 cartofi mari copti, taiati cubulete mici
– un litru supa de pui
– 500ml smantana dulce pentru gatit
– 150g kaizer, sunculita taraneasca sau bacon, taiat marunt
– 2 linguri chives uscat sau un fir de ceapa verde tocata marunt
– 2 catei de usturoi pisati
– 2 linguri ulei
– 80g cascaval ras
– sare, piper
Intr-o oala de supa incingem uleiul si tragem la tigaie sunculita, usturoiul, sarea si piperul, la foc mic, 2-3 minute. Stingem apoi cu supa de pui si 250ml smantana dulce si amestecam bine, lasam sa dea un clocot.
Punem cartofii cruzi, taiati cubulete si lasam sa fiarba 20 minute la foc mic, sau pana cand cartofii sunt aproape fierti. Punem apoi cartofii copti, chives sau ceapa verde tocata marunt si restul de 250ml smantana dulce. Lasam sa fiarba alte 10-15 minute la foc mic, apoi tragem de pe foc si punem cascavalul ras si amestecam pana se topeste cascavalul.
Supa e cea mai buna calda si e atat de satioasa ca nu aveti nevoie de paine sau crutoane. Dupa ce se raceste, se ingroasa destul de tare si atunci aveti 2 optiuni: ori o serviti ca pe tocanita, ori mai puneti o jumatate de cana de apa si o lasati sa mai dea un clocot si isi va relua aspectul de supa.
O alta varianta e ca imediat ce trageti supa de pe foc sa o dati prin blender pentru a avea o supa crema delicioasa. Abia apoi puneti cascavalul. Cartoful copt schimba foarte mult gustul si va asigur ca nu se aseamana cu nicio supa de cartofi clasica.
POFTA BUNA!
Sursa : Teo’s kitchen