RETETA ZILEI | Somon cu sos de smantana
Ingrediente
- 2 rondele de somon (~500 g amandoua)
- 200 g smantana grasa fermentata (20% grasime)
- 100 ml smantana pentru frisca
- 1 ceapa mica
- zeama de lamaie
- marar/patrunjel proaspat
- piper cu lamaie
- sare
- 100 g unt
- 1 lingurita amidon
- orez fiert
Mod de preparare
Rondelele de somon se spala si se usuca cu un servet de hartie. Se sareaza si se pipereaza.
Intr-o tigaie se topeste 50 g unt si se pun rondelele de somon. Se tine pe foc aproximativ 20 minute, la foc mic, intorcandu-le cu grija, din cand in cand, apoi se scot pe o farfurie.
Sos:
Intr-o tigaie adanca/wok se pun 50 g unt si ceapa tocata marunt si se caleste pana se inmoaie. Smantana se amesteca cu cea pentru frisca si cu lingurita de amidon dizolvata in 2 linguri de apa, sare si piper.
Se adauga in tigaie peste ceapa si se adauga 100 ml apa. Se amesteca continuu aprox. 7 minute pana se ingroase, apoi se trage deoparte.
Sosul se pune intr-un blender si se amesteca 1-2 minute pana se marunteste ceapa. Se asezoneaza cu patrunjel/marar proaspat tocat si se adauga putina zeama de lamaie.
Rondelele de somon se servesc alaturi de orez simplu ( fiert cu sare si piper) , sos de smantana si lamaie.
POFTA BUNA!
Sursa : bucataras.ro