RETETA ZILEI | Pateu de ficat facut in casa
Se taie în bucăţi 500g de ficat şi 1 ceapă mică. Se încing 2 linguri de ulei într-o cratiţă şi se rumenesc uşor ficatul, ceapa şi ciupercile scurse dintr-o conservă. Se condimentează cu sare, piper, ienibahar, amestec de ierburi provensale. Se amestecă bine până când ficatul capătă o culoare uniformă, apoi se toarnă peste el 1 cană de vin. Se lasă să fiarbă la foc mediu, până se evaporă tot lichidul, şi se amestecă din când în când. Apoi se lasă puţin la răcit. Cu ajutorul robotului de bucătărie, se formează o pastă din amestecul de ficat, adăugând, după preferinţă, 1 cubuleţ de unt.
Tips & Tricks
• Pentru ficatul de pui şi de porc se potriveşte vinul alb, pe când pentru cel de vită mai bun este vinul roşu.
• Vinul poate fi înlocuit cu supă, bere sau apă, dar aromele se vor schimba.
• Se pot folosi şi ciuperci proaspete, dar atunci reţeta nu va mai fi atât de rapidă, pentru că timpul de evaporare a lichidului va creşte.
• Amestecul de ierburi provensale conţine: oregano, rozmarin, cimbru, tarhon, busuioc şi măghiran.
• Pentru că robotul de bucătărie va transforma totul într-o pastă, nu este nevoie să tai ficatul şi ceapa mărunt.
Reţeta este lejeră şi sănătoasă pentru că nu conţine multă grăsime, ficatul şi ceapa sunt mai mult fierte decât prăjite şi alcoolul se evaporă.
Ştiai că…
Ficatul are un grad ridicat de digerabilitate superior oricărui alt tip de carne. Motivul pentru care se spune că acesta „cade greu la stomac” este modul incorect de preparare.