Important

RETETA ZILEI | Pâine umplută cu şuncă, brânză şi cartofi

Ingrediente

500g amestec de făină pentru pâine
500g de cartofi
1 plic de drojdie
2 linguriţe pudră de muştar
500ml smântână pentru gătit
175g de brânză cheddar maturată, rasă, plus extra pentru presărat
1 legătură mică de pătrunjel, tocat
puţină făină integrală, pentru blatul de lucru
1 legatură de ceapă verde, tăiată felii
400g felii groase de şuncă, tăiate cuburi, fără grăsime
1 lingură ulei de măsline, pentru uns
1 ou, bătut

Mod de preparare

Se pun amestecul de făină pentru pâine, drojdia şi pudra de muştar într-un bol şi se prepară conform instrucţiunilor de pe pachet. Se acoperă cu folie alimentară unsă cu ulei şi se lasă să crească aluatul 45-60 de minute, până îşi dublează volumul.

Între timp, se pun cartofii într-o cratiţă mare cu apă sărată care clocoteşte şi se lasă la fiert 10-12 minute, până se înmoaie. Se scurg, se lasă să se răcească, atât cât să îi poţi ţine în mână, se decojesc şi se taie cuburi, grosier.

Se amestecă smântâna cu brânza cheddar şi pătrunjelul. Se asezonează bine.

Se întinde aproape jumătate din aluat pe blatul de lucru tapetat cu făină, într-un cerc cu diametrul de 25cm – este mai uşor să îl întinzi cu făcăleţul şi apoi cu mâna, la extremităţi. Se aşază pe o tavă care încape şi în congelator. Se pune deasupra aluatului un strat uniform de cartofi, lăsând liberă o margine de 2-3cm.

Peste cartofi se întinde jumătate din compoziţia de smântână. Se pune apoi stratul de ceapă verde, cel de şuncă şi restul compoziţiei de smântână. Se întinde încă o foaie de aluat, în acelaşi mod descris mai sus.

Se taie pe dimensiunea necesară, se rulează peste marginile tăvii şi se sigilează prin presare. Se acoperă cu folie alimentară unsă cu ulei şi se poate congela până la două luni.

Se scoate din congelator în dimineaţa zilei în care doreşti să o serveşti şi se lasă la temperatura camerei 3 ore.

Se încălzeşte cuptorul la 160° C/gaz 3. Se unge plăcinta cu ou bătut, opţional se presară cu brânză şi se acoperă cu folie. Se coace o oră, se îndepărtează folia şi se mai coace o oră, până când se rumeneşte şi devine crocantă.

Se verifică înfigând o scobitoare în mijloc.

 

POFTA BUNA!

 

goodfood.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page