RETETA ZILEI | Miel în crustă de feta cu sos de roşii
O să vă placă modul în care aromele se îmbină atât de armonios în tavă, pe măsură ce carnea de miel se rumeneşte, iar bucăţelele de feta din crustă se topesc în sosul temperamental, usturoiat, mustind de roşii.
Dacă doriţi să pregătiţi această reţetă pentru 4 persoane, pur şi simplu dublaţi cantitaţile şi asiguraţi-vă că folosiţi o tavă destul de mare pentru a permite crustei să rămână deasupra sosului.
Ingrediente
7 sau 8 cotlete de miel cu coaste, curăţate de grăsime, tăiate în două
câteva crenguţe de cimbru întregi, plus extra pentru decor
o lingură ulei de măsline extra virgin, plus extra pentru prăjit şi stropit
coaja de la o jumătate de lămâie
2 căţei de usturoi, zdrobiţi
1 linguriţă de oregano uscat
PENTRU SOS
20g de pătrunjel
1 căţel mare sau 2 medii de usturoi, zdrobiţi
400g de roşii cireaşă din conservă
PENTRU CRUSTĂ
50g de brânză feta, sfărâmată mărunt
coaja de la o jumătate de lămâie
un praf de oregano uscat
jumătate de felie de pâine (veche de o zi, dacă aveţi), bucăţele
Mod de preparare
Întâi se marinează mielul. Se pun coastele într-un recipient nemetalic şi se amestecă cu cimbrul, uleiul, coaja de lămâie, usturoiul şi jumătate din cantitatea de oregano. Se freacă carnea de miel cu amestecul şi se lasă la marinat pentru cel puţin 30 de minute, dar până la 24 de ore.
Este foarte important să ţineţi mielul la temperatura camerei înainte să îl gătiţi; prin urmare, dacă îl pregătiţi în decurs de o oră, nu îl mai băgaţi în frigider.
Pentru sos, se toacă fin tulpinile de pătrunjel. Se încinge o tigaie termorezistentă sau o cratiţă mai mare cu o lingură de ulei. Se adaugă usturoiul şi pătrunjelul tocat şi se lasă până se înmoaie, cca. 1 minut. Se adaugă roşiile şi restul de oregano şi se fierb 5 minute până se formează un sos, apăsând roşiile cu lingura de lemn pentru a scoate sucul şi seminţele.
Se toacă frunzele de pătrunjel grosier şi se adaugă jumătate din cantitate în tigaie. Se încinge cuptorul la 230°C. Crusta se prepară într-un bol din restul de frunze de pătrunjel, feta, coaja de lămâie, oregano şi bucăţelele de pâine.
Când se pregăteşte mielul, se lasă mare parte din marinată pe carne, se asezonează bine cu sare şi piper boabe proaspăt măcinat şi se presează amestecul pentru crustă pe o singură parte a fiecărei bucăţi de carne. Se aşază cotletele în sos, cu partea cu crustă în sus. Se presară firele de cimbru de la marinată peste carne şi sos şi se stropeşte totul cu puţin ulei de măsline extra virgin.
Se lasă mielul la rumenit în sos, neacoperit, timp de 20 de minute (pentru a obţine o carne roz şi suculentă) până când crusta capătă o culoare aurie, iar sosul se îngroaşă. Se lasă să se răcorească aprox. 10 minute, acoperit lejer, astfel încât crusta să nu se înmoaie, apoi se taie carnea pentru a se separa fiecare cotlet.
Se servesc cu pilaf cu ceapă în unt, cu verdeţuri şi zeamă de lămâie. Se decorează cu cimbru.
POFTA BUNA!
goodfood.ro