Important

RETETA ZILEI | Gratin de cartofi cu ceapă caramelizată

Ingrediente

2 linguri ulei de măsline
2 cepe, tăiate în felii fine
frunzele de la 2 fire de cimbru, plus extra pentru servit
150ml de smântână pentru gătit
175ml de lapte
1,25kg de cartofi mari, curăţaţi de coajă şi tăiaţi în felii fine
unt pentru uns
100g de smântână grasă
85g de parmezan, dat prin răzătoare

Mod de preparare

Cu cel mult două zile înainte de servire, se încinge cuptorul la 200° C/gaz 6. Se încinge uleiul într-o tigaie mare. Se adaugă ceapa şi cimbrul, se acoperă şi se călesc la foc mic 10-15 minute, până se înmoaie şi se caramelizează. Se toarnă smântâna lichidă şi laptele într-un castron mare; se condimentează bine cu sare şi piper. Se adaugă cartofii şi se amestecă.

Se unge cu unt un vas termorezistent cu laturile de 23 x 28cm, apoi se aşază în staturi jumătate din cantitatea de cartofi. Se întinde amestecul de ceapă pe deasupra, apoi se aşază iar straturi de cartofi.

Se presează cartofii cu mâna şi se toarnă amestecul de lapte până când ajunge la nivelul stratului superior de cartofi. Se mai adaugă lapte, dacă este nevoie. Se acoperă cu folie de aluminiu şi se coace 1½ ore. Se scoate tava din cuptor şi se lasă la răcit. Se acoperă şi se ţine la frigider.

În ziua servirii, se încinge cuptorul la 220° C/ gaz 7. Se descoperă tava, se întinde smântâna pe deasupra, apoi se presară cu parmezan. Se dă la cuptor şi se coace 30 de minute, până ce brânza se topeşte, iar partea de sus este crocantă şi auriu-maronie. Se serveşte presărat cu cimbru.

 

POFTA BUNA!

 

goodfood.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page