RETETA ZILEI | Aripioare picante la cuptor
Versiunea tradiţională a acestui preparat este prăjită în baie de ulei; totuşi, această metodă dă mult mai puţină bătaie de cap. Cumpără aripioarele gata rupte în două de la încheietură sau taie-le singură cu o foarfecă de bucătărie – musafirii le vor putea lua cu degetele.
Ingrediente
3 căţei de usturoi, striviţi
2 linguri ulei de măsline
3 linguri oţet de cidru
1 lingură de boia
1 lingură de sos Worcestershire
2 linguriţe de sare
4 linguri de sos iute
3 linguri de miere
1,5kg aripi de pui, tăiate în jumătate de la încheietură
Mod de preparare
Într-un bol mare, se amestecă usturoiul, uleiul de măsline, oţetul de cidru, boiaua, sosul Worcestershire, sarea, sosul picant, mierea şi câteva boabe de piper negru strivite.
Se adaugă aripioarele şi se amestecă, până sunt complet acoperite de marinadă. Dacă dispui de timp, lasă aripile la marinat vreo două ore în frigider sau, în mod ideal, peste noapte.
Se încinge cuptorul la 180° C/ gaz 4. Se scurge puiul şi se păstrează marinada. Se răsfiră aripioarele pe o tavă. Se dau la cuptor 30 de minute, apoi se scurge uleiul în exces, se adaugă marinada păstrată şi se amestecă bine.
Se creşte temperature cuptorului la 200° C/ gaz 6. Se dau din nou la cuptor şi se mai prăjesc 30 de minute; se zdruncină tava de câteva ori, pentru ca aripioarele să se acopere de glazură pe măsură ce se prăjesc.
Ar trebui să fie lipicioase şi glazurate, iar mare parte din marinadă – evaporată. Se servesc pe o farfurie mare, alături de tulpini de ţelină şi sos de brânză cu mucegai.
POFTA BUNA!
goodfood.ro