RETETA | Zacuscă de fasole albă boabe
Ingrediente:
- 2 kg fasole alba boabe;
- 3 kg ceapa;
- 4 kg ardei (gras, gogosar, kapia);
- 750 ml bulion;
- 800 ml ulei;
- cateva foi de dafin;
- o lingurita de piper negru boabe;
- sare grunjoasa, dupa gust.
Mod de preparare:
Fasolea se alege, se spala si se pune la fiert pana cand scade si bobul este moale.
Ceapa se curata de foi, se spala si se marunteste la robot.
Se pune un tuci mare, cu uleiul in el, la foc si dupa ce s-a incalzit se adauga ceapa, lasandu-se sa se inabuseasca circa 15 minute, amestecand din cand in cand cu o lingura mare de lemn.
Ardeii se curata de seminte, se spala si se dau prin robot. Se pun peste ceapa si se amesteca, lasandu-i si pe acestia sa se inabuseasca.
Cand fasolea s-a fiert, se lasa sa se racoreasca putin, apoi se da prin robot.
Peste ceapa si ardeiul din tuci se adauga bulionul, fasolea, foile de dafin, piperul si sarea si se mai lasa la fiert pana cand iese uleiul deasupra.
Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.
Se toarna zacusca fierbinte in borcane de 400 g. Se capacesc borcanele si se pun intr-o tava cu apa fierbinte la cuptor pentru circa o ora. Se lasa borcanele sa se raceasca in cuptor sau acoperite cu paturi, apoi se depoziteaza.
Sursa: bucataras.ro