Retete

RETETA | Tort spirală cu ciocolată

Ingrediente:

Pentru blatul de ciocolata:

  • 40 g unt
  • 3 oua mari
  • 75 ml lapte
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie
  • 30 g faina
  • 30 g cacao
  • 75 g zahar

Pentru blatul cu portocale:

  • 40 g unt
  • 3 oua
  • coaja rasa si sucul de la o portocala
  •  1-2 linguri de lapte daca este nevoie
  • 1-2 lingurita esenta de vanilie
  •  80 g faina
  • *75 g zahar

Pentru glazura de portocale si lamaie:

  • * 350 g unt fara sare
  • la temperatura camerei
  • * 600 g zahar pudra dat prin sita
  • * coaja rasa si zeama de la 2 portocale si 2 lamai mai mici
  • Pentru glazura de ciocolata:
  • 100 g unt
  • 200 g zahar pudra
  • 100 g cacao
  • 100 g ciocolata neagra
  • 200 mlsmantana pentru frisca
  • 1 lingurita esenta de vanilie

Mod de preparare:

Blaturile de ciocolata:
Tapetam fundul tavii dreptunghiulare (21 x 31 cm.) cu hartie de copt si ungem marginile cu putin ulei.

Punem untul intr-o craticioara la foc mic sa se topeasca, dar sa nu se infierbante.

Intr-un castron punem galbenusurile de ou, laptele, esenta de vanilie si le batem usor cu un tel.

In alt castron punem faina si cacaua.Le amestecam sa se omogenizeze.

Incorporam in untul topit amestecul de faina si cacao si amestecam bine pana ne rezulta o pasta.

Treptat adaugam compozitia cu galbenusuri si amestecam bine cu un tel.

Seaparat intr-un castron mixam spuma, albusurile de oua.Cand spuma este tare, adaugam zaharul si mai mixam pana acesta este topit, spuma este teapa si stralucitoare .

Punem o lingura mare de bezea in compozitia de ciocolata si amestecam usor, va incepe sa fie mai aerata.

Treptat incorporam si restul bezelei de ou la fel omgenizand lejer cu un tel.

Turnam amestecul rezultat in tava si il nivelam cu o spatula.Dam tava la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 12 minute.

Cand o scoatem, rasturnam foaia de blat pe o hartie de copt pudrata cu putin zahar praf, indepartam hartia de copt de pe fundul blatului si o acoperim cu un prosop de bucatarie.

Repetam aceleasi operatiuni pentru inca 2 foi de blat dreptunghiulare.

Apoi, mai pregatim inca o portie, a patra.De data aceasta vom imparti aluatul in doua.

Fiecare portie o punem in cate o tava rotunda cu diametrul de 20 cm.

Le coacem pentru 10 minute, apoi scoatem blaturile, le indepartam foile de copt , le acoperim cu un prosop si le lasam sa se raceasca complet.

Blaturile cu portocala si lamaie:
Vom face 3 foi de blat cu portocale dreptunghiulare.

Metoda de preprare este indentica cu cea de la blaturile de ciocolata, cu diferenta ca, in loc de lapte vom punem zeama de portocala
si lamaie. Sunt gata toate blaturile, atat cele de ciocolata cat si cele de portocale, le punem deoparte si le lasam sa se raceasa complet.

Preparare glazura de portocale si lamaie:
Punem untul, zaharul praf, intr-un castron si mixam bine pana devine spumos.

Adaugam coaja de portocale si lamaie, zeama lor si amestecam energic, cu mare grija insa sa nu amestecam prea mult riscam sa se taie
compozitia.Trebuie sa mixam doar atat cat zeama si coaja sa fie bine incorporate in unt.

Preparare glazura de ciocolata:
Punem toate ingredientele intr-un bol mai incapator si le asezam pe baie de abur.

Amestecam din cand in cand cu un tel pana compozitia devina fina si lucioasa.

Asamblare tort:
Intindem toate foile de blat pregatite, pe masa de lucru.

Taiem marginile la fiecare foaie de blat in parte, deoarece in acest fel vom obtine la final un aspect mai ingrijit al tortului.

Luam apoi o rigla si masuram foaia pe latime.O impartim in exact doua, va veni cam 7-8 cm. pentru fiecare bucata.

La fel procedam cu toate foile dreptunghiulare, indiferent de culoare.

Cand le-am terminat de taiat, punem glazura de portocale intinsa intr-un strat subtire pe fiecare foaie.

Dupa ce am terminat de uns toate foile, incepem sa rulam tortul.

Incepem cu o fasie de ciocolata deasupra careia, la o distanta cam de 2.5 cm. (pe lungime) de margine, asezam o fasie de blat
cu portocale si lamaie ,deci sa nu fie foile asezate cap la cap.

Incepem sa rulam pornind de la capatul unde fasiile sunt asezate la diferenta mentionata.

Rulam si continuam sa adaugam fasii de blat in continuarea blatul care se termina, dar, sa nu uitam sa respectam culoarea, negru la negru, galben la galben.

Putem proceda in doua feluri: fie rulam ca si cand am invarti o roata, fie rulam asezat pe o parte.

Dupa ce rulada este gata, cu un cutit bine ascutit taiem partile de inchidere ale fasiilor, pentru a ne rezulta o forma rotunda, egala.

Ungem rulada uriasa obtinuta cu glazura de portocale si lipim deasupra un blat rotund.

Intoarcem rulada pe un platou suport, ungem noua suprafata cu glazura, apoi punem si cel de-al doilea blat rotund.

Cand tortul este gata asamblat, turnam deasupra glazura de ciocolata.

O intindem cu un cutit cu lama lata, inclusiv pe margini.

Dam tortul la rece pana in momentul servirii.

Se portioneaza si se serveste cu drag!

 Sursa: gustos.ro

 

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page