RETETA | Tort la metru
Ingrediente:
2 Checuri :
- 7 oua
- un praf sare
- 400 g zahar (1+1/2 cana)
- 260 g faina (1+1/2 cana)
- 200 ml ulei (1/2 cana)
- 1/2 plic praf de copt (5 g)
- 1-2 lg cacao
Crema :
- 1 plic budinca (vanilie, ciocolata, capsuni etc)
- 300 ml lapte
- 200 g zahar
- 200 g unt
Glazura :
- 200 g ciocolata
- 150 ml frisca lichida
- 50 g unt
Decor :
- 50 g ciocolata alba
Mod de preparare:
2 Checuri : Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare, adaugam zaharul, apoi faina amestecata cu praful de copt. Lasam deoparte.
Separat, in alt recipient, mixam galbenusurile cu uleiul treptata, ca la maioneza, avand grija sa nu se ” taie “. Peste ele adaugam albusurile spuma, amestecand cu o lingura, cu miscari de jos in sus.
Compozitia obtinuta o impartim in 2 . O parte o turnam intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt, iar in cealalta adaugam 1-2 lg cacao, omogenizam si turnam in alta forma de chec, tapetata cu hartie de copt.
Dam checurile la cuptor . Facem testul cu scobitoarea. (circa 20 minute)
Crema : fierbem o budinca conform instructiunilor de pe ambalaj, dar folosindu-ne de cantitatile enumerate mai sus. Lasam budinca sa se raceasca.
Untul moale (80-82% grasime) il mixam spuma, iar in el adaugam cate o lingura din budinca racita.
Checurile racite, le taiem feliute.
Luam o felie de chec galben, o ungem cu crema, lipim peste o felie de chec maro, apoi ungem cu crema, lipim o felie galbena, ungem cu crema, lipim o felie maro si tot asa pana la terminarea checului si a cremei.
Glazura : punem ciocolata rupta bucati, untul si frisca lichida intr-o craticioara pe aburi si le topim. Cu aceasta glazura inbracam checurile. Dam la rece pana pregatim decorul.
Decor : punem ciocolata rupta bucatele intr-o punga , pe care o scufundam in apa fiarta, timp de cateva minute. Scoatem punga din apa, cu ciocolata topita si o lasam inca cateva minute sa se racoreasca, taiem un colt mic al pungii si facem dungi oblice pe tort.
Punem la rece tortul , pentru 2-3 ore, apoi taiem oblic, paralel cu liniile de ciocolata alba.
Sursa: bucataras.ro