RETETA | Tort de post cu mousse de ciocolată
Ingrediente:
- 105g faina alba
- 15g cacao negra
- 1/2 lingurita bircabonat de sodiu
- 1 praf de sare
- 70g Green Sugar (100g zahar normal)
- 50ml ulei vegetal
- 125ml apa rece
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1/2 lingurita otet de mere
- Mousse de unt de arahide:
- 1 conserva lapte de cocos (fara aditivi sau emulsificatori)
- 4 linguri unt de arahide
- 2 linguri Green Sugar (sau zahar normal dupa gust)
- 1/2 lingurita extract de vanilie
- Mousse de avocado si ciocolata:
- 2 avocado
- bine copti
- 100g ciocolata neagra (cititi eticheta pentru a fi siguri ca e de post)
- 2 linguri cacao neagra
- 100g Green Sugar (sau zahar normal dupa gust)
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf de sare
- 3-4 linguri lapte de cocos
- 1 lingura ulei de cocos
- Glazura de ciocolata:
- 70g ciocolata neagra cu procent mare de cacao (verificati eticheta pentru a fi siguri ca e de post)
- 2 lingurite ulei de cocos
- Clementine confiate:
- 2 clementine mici
- 1/2 cana Green Sugar (sau zahar normal)
- 1/2 cana apa
Mod de preparare:
Lasati blatul sa se raceasca in tava. Tot in aceasta tava veti monta si tortul asa ca nici nu e nevoie sa mai scoateti blatul din forma. Doar treceti cu un cutit pe margini pentru a desprinde blatul de laturile formei si nivelati blatul daca considerati necesar. De asemenea, tot acum puteti insiropa blatul usor, eu insa am sarit acest pas caci blatul mi s-a parut suficient de umed.
Mousse de unt de arahide:
Puneti conserva de lapte de cocos la frigider peste noapte. A doua zi, desfaceti conserva si scurgeti lichidul, apa de cocos. Transferati crema de cocos, partea solida, intr-un bol si mixati cu un mixer electric pana devine pufoasa. Adaugati Green Sugar (zaharul), vanilia si untul de arahide si mixati bine. Transferati amestecul intr-un pos si turnati crema prin posul in centrul blatului, lasand marginile libere pentru a fi umplute cu mousse. Evident, puteti acoperi blatul in intregime, dar eu am vrut sa obtin o taietura interesanta.
Mousse de ciocolata si avocado:
Combinati toate ingredientele in vasul robotului de bucatarie. Mixati pana obtineti o crema fina, onctuoasa. Turnati crema (turnati e mult spus, caci crema obtinuta e groasa, ca un ganache batut) peste mousse-ul de unt de arahide si nivelati tortul bine. Dati la rece peste noapte.
Glazura de ciocolata:
Topiti ciocolata cu uleiul de cocos pe baie de aburi sau la microunde. Lasati ciocolata sa vina la temperatura camerei si turnati peste tort. Decorati dupa preferinta si serviti tortul de la rece.
Clementine confiate:
Taiati clementinele felii subtiri. Combinati apa cu Green Sugar intr-un vas si dati in clocot. Adaugati feliile de clementine si fierbeti-le in sirop pentru 10-15 minute. Luati de pe foc si lasati sa se raceasca apoi scurgeti clementimele bine si asezti-le pe o tava tapetata cu hartie de copt. Coaceti in cuptorul preincalzit la 190C pentru 10-15 minute sau pana feliile incep sa se caramelizeze usor. Scoateti din cuptor si lasati sa se raceasca complet apoi folositi ca decor. Tot drept decor, dar si pentru textura, am folosit un mix de alune si migdale.