RETETA | Tort cu mere și vin alb
Ingrediente:
Blat :
- 4 oua
- 120 g zahar
- 140 g faina
- 3 lg ulei
- 3 lg apa fierbinte
Crema 1 :
- 1 kg mere
- 100 g zahar
- 5 lg zeama de lamaie
- 2 plicuri zahar vanilat
- 1 plic gelatina granulata (10 g)
Crema 2 :
- 1 plic budinca de vanilie
- 470 ml lapte
- 4 lg zahar
- 1 plic zahar vanilat Bourbon
Glazura :
- 2 mere
- 250 ml vin alb
- 3 lg zahar
- 1 lgt scortisoara
- 1 lg zeama de lamaie
- 1 plic gelatina transparenta (tort gelee Dr.Oetker)
Mod de preparare:
Pentru crema 2 : facem budinca conform instructiunilor de pe plic ; punem o folie alimentara deasupra ca sa nu se formeze crusta si lasam la rece. Aceasta crema o intindem peste al 2-lea blat de tort. In poze apare marginea detasabila a formei de tort pus in jurul blatului, dar chiar nu este necesar.
Pentru glazura : curatam cele 2 mere si le taiem cubulete. Intr-o craticioara punem vinul, scortisoara, zeama de lamaie, zaharul si cubuletele de mere; asezam craticioara pe foc si lasam sa fiarba 4 minute, apoi luam de pe foc si cu ajutorul spumierei luam merele afara si le asezam cu grija peste budinca de vanilie.
Sucul ramas in cratita il amestecam cu gelatina transparenta si punem din nou pe foc ca sa mai dea 2-3 clocote; Lasam sa se racoreasca putin, avand grija sa nu se ingroase prea tare ca sa o putem aseza peste mere.Punem cu lingura din aceasta gelatina, peste merele cubulete, din mijloc spre exterior, cu multa grija, ca sa nu curga pe margini. Se da la frigider pentru 2 ore, apoi se poate felia si servi.
Sursa: bucataras.ro