RETETA | Tort cu fructe şi cremă de vanilie
Ingrediente:
Pentru blat
4 linguri făină
1 lingură cacao
5 linguri zahăr
4 ouă
2 linguri ulei
2 linguri apă
1 praf de sare
Pentru crema de vanilie
300 ml lapte
3 gălbenușuri
100 g zahăr
400 ml smântână dulce
300 ml lapte
40 g amidon
10 g gelatină
2 fiole esență de vanilie
3 piersici din compot
Pentru decor
6 piersici din compot
200 ml sirop de piersici
10 g gelatină
Mod de preparare:
Pentru a prepara blatul, separi albușurile de gălbenușuri, iar albușurile le bați spumă cu sarea. Adaugi gălbenușurile, zahărul, uleiul și apa și continui să mixezi. La final, pui făina cernută, pudra de cacao și amesteci totul cu o spatulă. Torni aluatul într-o tavă în care ai întins hârtie de copt și-l dai la cuptorul preîncălzit, până se rumenește și trece testul scobitorii.
Pentru crema de vanilie, bați gălbenușurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până obții o cremă. Adaugi amidonul. Separat, pui laptele pe foc amestecat cu restul de zahăr și esența de vanilie. Când laptele devine cald, începi să încorporezi puțin câte puțin din compoziția de gălbenușuri. Lași la foc mic până se îngroașă, amestecând continuu.
Combini gelatina cu 3-4 linguri de apă. După 10 minute o pui pe foc până se dizolvă. Când s-a răcit puțin, o încorporezi în crema de gălbenușuri.
Bați smântâna de la frigider până devine o cremă pufoasă. O omogenizezi, ușor, în crema de gălbenușuri. Adaugi și piersicile tăiate bucățele.
Blatul răcit îl pui într-o tavă cu pereții înalți și detașabili. Torni crema de vanilie peste blat.
Pentru decor, amesteci gelatina cu siropul de piersici. Pui amestecul pe foc până se dizolvă gelatina.
Peste crema de vanilie aranjezi bucățile de piersici și torni amestecul de gelatină cu sirop. Dai tortul la frigider 8-10 ore.
Foto: Profimedia