RETETA | Tort cu ciocolată neagră și zmeură
Ingrediente:
250 g făină
120 g pudră de cacao
400 g zahăr
1 linguriță bicarbonat de sodiu
1 linguriță praf de copt
1 linguriță sare
2 ouă
1 linguriță esență de vanilie
230 smântână
230 ml apă fiartă
120 ml ulei
1 linguriță oțet
230 g unt
250 g gem de zmeură
180 g zahăr pudră
zmeură pentru decor, opțional
Pentru glazură
230 g unt
170 g ciocolată
esență de vanilie, după gust
6 linguri zahăr pudră
450 g smântână pentru frișcă
Mod de preparare:
Încălzești cuptorul la 180 °C. Ungi cu puțin unt două tăvi rotunde de tort și le tapetezi cu hârtie de copt. Combini făina, pudra de cacao, zahărul, bicarbonatul de sodiu, praful de copt și sarea, într-un bol. Încorporezi ouăle, esența de vanilie, uleiul, oțetul și apa, până obții o compoziție omogenă.
Torni aluatul în tăvi și dai la cuptor aproximativ 35-40 de minute, sau până când trece testul cu scobitoarea. Lași la răcit timp de 20 de minute, apoi scoți din tavă. Mixezi untul cu gemul de zmeură, până obții un amestec pufos. Amesteci cu zahărul pudră. Întinzi crema între cele două blaturi. Torni deasupra glazura de ciocolată. Decorezi cu zmeură, dacă vrei.
Pentru glazură, mixezi untul cu ciocolata mărunțită, până obții un amestec pufos. Încorporezi smântâna. Adaugi esența de vanilie și zahărul, până se formează o compoziție omogenă. Dai deoparte 20 de minute înainte de a folosi glazura.
Sursa http://www.countryliving.com