RETETA | Tort cu ananas si mascarpone
Ingrediente:
- 4 oua medii
- 160 g zahar
- 100 g faina de grau
- 20 g cacao (22% grasime)
Crema:
- 400 g smantana lichida (30% grasime)
- 250 g mascarpone
- 150 g ciocolata alba
- 10 g gelatina
- 50 ml sirop din compotul de ananas
- 100 g ananas din conserva
- 1 lgt zahar
Decor:
- 100 g ciocolata alba
- 1 capsuna (optional)
Sirop:
- 80-100 ml sirop din compotul de ananas
Mod de preparare:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.
2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 60 g zahar pana cand se deschid la culoare si capata volum. Adauga uleiul si mai mixeaza 1 minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu un praf de sare, adauga 100 g zahar si mixeaza pana cand se dizolva, iar spuma formata este ferma.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile batute prin 2-3 miscari fine, de sus in jos.
6. Amesteca cacaoa cu faina si cerne-le (in doua transe) in compozitie. Incorporeaza-le cu o spatula prin miscari fine, de sus in jos.
7. Pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (22x12x6cm) si introdu in cuptor pentru 35-40 minute, sau pana cand trece testul scobitorii. Dupa ce s-a copt, lasa blatul sa se raceasca complet (preferabil pana aa doua zi) apoi feliaza-l pe orizontala in 3.
Crema:
1. Topeste ciocolata alba pe baie de aburi, apoi inglobeaz-o in mascarpone cu ajutorul mixerului.
2. Mixeaza separat smantana lichida cu lingurita de zahar pana cand capata volum si consistenta apoi inglobeaza-o in crema de mascarpone.
3. Da deoparte 250 g crema pentru ornat.
4. Hidrateaza gelatina in 50 ml compot ananas apoi prepar-o conform instructiunilor.
5. Adauga gelatina hidratata in restul de crema impreuna cu ananasul taiat cuburi.
Asamblare:
1. Pune prima felie de blat inapoi in tava in care l-ai copt (ai grija sa tapetezi tava cu niste folie alimentara inainte de a asambla tortul), unge-o cu putin sirop, pune jumatate din crema de ananas. Procedeaza la fel pana cand termini feliile de blat. Introdu tava in frigider pentru minim 2 ore.
2. Scoate tava din frigider, pune-o pe un platou si rastoarn-o cu grija. Imbraca apoi tortul in crema de mascarpone si inveleste-l in ciocolata razuita.
Sursa: bucataras.ro