Retete

RETETA | Tort cu ananas

 Ingrediente:

Blat – 4 oua, 110 gr zahar, 10 gr zahar vanilat, 120 gr faina, 2 linguri apa, 1 praf sare.Crema – 80 gr zahar, 2 oua, 170 ml lapte, 7 gr gelatina , 1 lingurita esenta de vanilie, 300 ml smantana pentru frisca.Umplutura – 1 conserva ananas bucati -567 gr.Glazura – 100 ml suc de ananas din compot, 1 lingura amidon+ 2 linguri apa, 10 cuburi ananas din compot, 20 gr zahar, 3 gr gelatina, 5 gr zahar vanilat.Decor – 50 gr ciocolata, fulgi de migdale, frisca.

Mod de preparare:

  • Sucul din conserva de ananas se foloseste la insiroparea blatului , iar cuburile de ananas le-am maruntit pentru umplutura.
  • Pentru decor –  ciocolata se topeste pe baie de abur ,  se intinde pe o hartie de copt (intr-un strat uniform) si se presara cu fulgi de migdale.

Se pune la rece pentru a se intari ciocolata. Pentru decor se taie cu un cutit ( ascutit) in forme patrate.

Preparare Blat

Intr-un vas spargem ouale, adaugam zaharul , zaharul vanilat, praful de sare, apa  si mixam timp de 6 minute.

Prin mixare compozitia va creste in volum si va avea consistenta pufoasa.

Adaugam faina si amestecam usor , de jos in sus, pana vom obtine o compozitie omogena.

Turnam compozitia intr-o forma sau cratita , dimensiune 20 cm, tapetata cu hartie de copt.

Coacem blatul  in cuptorul preincalzit la 180C pentru 25-30 minute sau pana trece testul cu scobitoarea.

Dupa coacere , blatul se lasa sa se racesca complet si apoi se taie in patru foi.

Preparare Crema

Gelatina se pune in jumatate din cantitatea de lapte ( sa fie rece ) , se amesteca  si se lasa la temperatura camerei cca 15 min.

Ouale se mixeaza cu zaharul si  praful de sare , se amesteca cu  gelatina hidratata si restul de lapte.

Compozitia formata se pune intr-un vas pe baie de abur si se amesteca periodic pana se ingroasa.

Crema este gata,  se lasa sa se racesca cateva momente si adaugam esenta de vanilie.

Amestecam periodic pana se raceste.

    Daca nu amestecam  crema se transforma intr-o piftie !

Se amesteca cu frisca batuta si  esenta de vanilie  pana obtinem o crema omogena.

Crema se imparte in trei parti.

Asamblare Tort cu Ananas

Pe un platou asezam un cerc detasabil ( fara baza ) cu diametru 20 cm si il tapetam cu hartie de copt.

Se aseaza prima foaie de blat si o insiropam cu suc de ananas.

Adaugam o parte din crema diplomat si presaram jumatate din cantitatea de ananas maruntit.

Adaugam a doua foaie de blat , o insiropam si asezam a doua parte de crema. La acest strat nu mai adaugam ananas.

Asezam a treia foaie de blat , insiropam si adaugam ultimul strat de crema.

Presaram ananasul maruntit, asezam ultima foaie si insiropam.

Presam usor si punem tortul la rece pentru minim 2 ore.

Se indeparteaza cercul detasabil si inlaturam hartia. Tortul se pastreaza la rece pana pregatim glazura.

Preparare Glazura

Gelatina se pune in 30 ml suc de ananas rece (pentru 10 minute).

Cu un blander vertical pasam cuburie de ananas, adaugam restul de suc de ananas si mixam.

Compozitia formata se pune intr-o craticioara , adaugam zaharul si amidonul dizolvat in apa.

Amestecam si punem  la foc mic . Amestecam continuu, iar dupa primul clocot se ia de pe foc.

Se adauga gelatina hidratata , zaharul vanilat si amestecam bine.

Compozitia formata se pune intr-un bol  , iar bolul il asezam intr-un alt vas cu apa rece, pentru a grabi racirea.

Cand compozitia este usor calduta, aproape rece , se pune intr-un cornet sau punga pentru decor.

Prima data decoram  marginea apoi centru tortului, uniformizam rapid si cu grija.

Se pune la rece si se lasa pana se intareste complet glazura.

Se decoreaza cu aveline de frisca.

Langa fiecare avelina se aseaza un patratel din decorul de ciocolata cu fulgi de migdale.

Sa aveti pofta !

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page