Retete

RETETA | Tort-caramel cu mere

Ingrediente:

  • 400g zahar brun
  • 120 g faina
  • 3 oua
  • 8-9 mere
  • 1 cana nuci
  • 4 linguri miere
  • 50g unt
  • 4 linguri zahar
  • 1 pahar de apa
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasa de la o portocala
  • esenta de vanilie
  • scortisoara
  • sare

Mod de preparare:

Pune jumatate din cantitatea de zahar intr-o oala, la foc mic si lasa-l sa se topeasca. Ai grija insa, sa nu se arda. Invarte apoi oala cu grija astfel incat sa acoperi peretii acesteia, asa cum procedezi la crema de zahar ars. Pune apoi oala la frigider pentru a se raci.

Intre timp curata merele de coaja si scoate-le cotorul avand grija sa le pastrezi intregi.

Intr-un bol pentru mixer adauga albusurile si un praf de sare. Bate albusurile spuma si incporporeaza jumatate din cantitatea de zahar. Intr-un alt bol bate galbenusurile spuma cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si incorporeaza coaja de portocale si esenta de vanilie.

Adauga galbenusul peste albusuri si amesteca cu o spatula sau cu o lingura de lemn, de jos in sus.

Intr-un alt vas amesteca faina cu praful de copt si scortisoara. Incorporeaza treptat acest amestec in cel de oua, amestecand cu grija, astfel incat compozitia sa nu se lase.

Intr-un castron adauga nucile tocate marunt, mierea si un praf de scortisoara. Amesteca foarte bine.

Scoate vasul din frigider si unge-le cu 50 de grame de unt. Umple fiecare mar cu amestecul de nuci si asaza-le in vas. Toarna aluatul peste si coace tortul timp de 40-50 de minute la 170 de grade.

Cat timp tortul se coace pregateste siropul fierband apa cu 4 linguri de zahar si cojule de mere. Pune-l intr-un vas si lasa-l la racit.

Cand tortul este gata lasa-l 5 minute sa se raceasca apoi rastoarna-l pe un platou. Daca nu faci aceasta operatiune cat tortul este cald, caramelul se va intari si nu il vei mai putea scoate. Lasa-l apoi sa se raceasca complet si insiropeaza-l cu siropul preparat.

Sursa: retete.acasa.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page