RETETA | Tochitură moldovenească
Ingrediente:
- un kilogram de carne de porc (pulpă, costiţă slabă sau ceafă);
- 150 grame untură, ulei sau slănină tăiată cuburi mici;
- 150-200 ml vin alb sec;
- sare, piper, cimbru, foi dafin, 6-8 căţei de usturoi.
Mod de preparare:
Carnea de porc se taie cuburi (3×3 cm). Tochitura cea mai bună se face din carne foarte proaspătă, un pic mai grasă (în niciun caz din muşchiuleţ sau carne macră). Într-un ceaun din tuci se pune la topit untura ori slăninuţa tăiată cubuleţe (dacă nu avem putem pune la încins câteva linguri de ulei, cât să ungă bine fundul ceaunului), apoi se adugă carnea. Se amestecă cu o lingură/spatulă din lemn până se albeşte carnea pe toate părţile, apoi se adugă câte o ceşcuţă de apă şi se lasă la fiert.
Când scade mai adăugăm câte un pic de apă şi amestecăm, aşa încât carnea să fiarbă la foc scăzut. Se adaugă sare după gust, piper, foi dafin şi cimbru. După ce scade apa şi carnea capătă acea culoare maronie se înăbuşă cu vin. Spre final se adaugă usturoiul mărunţit şi se mai lasă la fiert 5-10 minute. Tochitura moldovenească poate să conţină, după preferinţe, cârnăciori ori organe de porc (ficat şi rinichi). Acestea trebuie adăugate în ceaun după ce friptura trage primul clocot. La un kilogram de carne se adaugă cel mult 300 gr de cârnăciori şi 250 grame de organe, tăiate cubuleţe.
Când tochitura este aproape gata se pune la fiert mămăliguţa şi se prăjesc ochiurile. Când totul este gata, pe o farfurie întinsă se aşează în mijloc mămăliguţa, deasupra se pune ochiul prăjit cu brânză sărată rasă deasupra iar în jurul mămăliguţei se pune tochitura cu sos.