RETETA | Tartă cu somon
Ingrediente:
Pentru aluatul de tartă:
– 200 de grame de făină
– 90 de grame de unt rece
– 60 de ml de apă
– 2 linguri de parmezan
– un praf de sare
Pentru umplutură:
– 250 de grame de somon afumat
– 200 de grame de mozzarella
– 4 bucăți de ceapă verde
– 300 de grame de smântână
– 4 ouă
– capere
– sare și piper
Mod de preparare:
Pentru aluat, se pune făina într-un castron. Se presară praful de sare, apoi se adaugă untul rece tăiat cuburi, care se fărâmițează cu vârful degetelor. Se pun apoi apa și parmezanul și se frământă până se întrepătrund toate ingredientele. Aluatul se strânge și se pune în folie alimentară și se pune la frigider cel puțin 30 de minute.
Se scoate aluatul de la frigider, se întinde, se așază frumos pe tava de tartă, se înțeapă cu furculița din loc în loc, apoi se unge cu un gălbenuș și se lasă la cuptorul preîncălzit vreme de 20 de minute. În acest timp se face umplutura.
Se curăță, se spală și se taie ceapa, care se pune la călit în puțin ulei de măsline. La final se pune și somonul tăiat. Se ia de pe foc după 3-4 minute și se lasă la răcit. Mozzarella se taie felii.
Când aluatul este gata, se pun peste el mai întâi somonul călit cu ceapa, apoi mozzarella tăiată fâșii și la final se toarnă ouăle bătute amestecate cu smântâna. Se pun și caperele și se lasă la cuptor cam 30 de minute.