Retete

RETETA | Tarta cu rosii cherry

Ingrediente:

  • aluat foietaj
  • 1 lingura branza tare razuita (de tipul parmezanului)
  • putin ulei pentru uns formele

Topping:

  • 250 gr rosii cherry
  • 1 lingurita pasta de rosii
  • 2 linguri ulei masline
  • 2 linguri apa
  • 1/2 lingurita zahar pudra
  • 1/2 lingurita crema de otet balsamic
  • 2 linguri apa
  • 1 lingura ulei
  • 1 lingurita unt
  • sare, piper negru

Mod de preparare:

  1. Se taie rosiile cherry in doua.
  2. Se amesteca intr-o cescuta pasta de rosii, uleiul de masline, zaharul pudra (aveti grija sa nu fie vanilat sau mai stiu eu cu ce arome  ) si apa. Cel mai bine se omogenizeaza cu un tel, dar si o furculita e ok. Apa se adauga deoarece pasta de rosii e destul de groasa si nu se va amesteca cu uleiul, deci trebuie lungita un pic. Turnati acest amestec peste rosii si amestecati.
  3. Incingeti intr-o tigaie larga (sa nu stea inghesuite rosiile) lingura de ulei si lingurita de unt. Adaugati rosiile si amestecati rapid. Intoarceti toate rosiile cu taietura in jos. Sotati rosiile la foc mediu (sa se auda un sfarait usor tot timpul) timp de 5 minute. In acest timp nu amestecati in tigaie, doar miscati-o usor fata-spate ca sa nu se lipeasca rosiile. Condimentati cu sare si piper negru.
  4. Adaugati crema de otet balsamic (dizolvata cu 2 linguri apa, e foarte vascoasa) si miscati iar tigaia cu miscari fata-spate si laterale pana sosul e omogen (se vede dupa culoare cand otetul e amestecat cu sosul). Mai sotati asa 1 minut. Trageti tigaia de pe foc.
  5. Ungeti cu ulei forme de ceramica sau teflonate (am folosit forme mici de 7cm diametru; dar se poate folosi forme de orice dimensiune aveti la indemana, puteti face chiar o singura tarta de aprox 16 cm).
  6. Asezatii rosii pe fundul formelor cu taietura in sus. Puneti-le una langa alta, nu lasati spatii goale. Presarati rosiile cu parmezan razuit.
  7. Decupati aluatul foietaj dupa dimensiunea formelor voastre, avand doar grija sa fie cu 1 cm mai mare. Treceti cu un sucitor peste discurile decupate (doar de 4-5 ori, nu apasati prea tare). Intepati uniform discurile cu furculita. Asezati discurile pe rosii si cu lama unui cutit mai bont apasati marginile sa coboare pe langa rosii. Cu un cutit ascutit, crestati un X in centrul aluatului (sa aiba pe unde sa iasa aburul).
  8. Dati formele la cuptorul incins la 220C. Dupa ce ati introdus tartele, coborati temperatura la 200C. Coaceti tartele pana aluatul e copt si umflat frumos (cca 20 -25 minute, depinde si de dimensiunea tartelor).
  9. Cat se coc tartele treceti tot sosul ramas in tigaie printr-o sita fina (daca v-au ramas si cateva rosii care nu au mai avut loc in forme, pasati-le si pe ele). Veti obtine un sos. Cu acest sos veti decora farfuriile.
  10. Scoateti formele din cuptor si lasati-le sa se odihneasca pana nu mai sfaraie. Treceti cu un cutit pe margine sa desprindeti aluatul de pereti. Rasturnati tartele cu ajutorul unei farfurii.
  11. Servire: treceti o pensula de silicon prin sos si ungeti farfuria in diagonala. Asezati cate o tarta (sau o felie de tarta daca ati optata pentru o forma mai mare). Decorati cu frunze de busuioc (sau menta; il lipsa verdeturilor puteti presara oregano uscat). Serviti alaturi o bucata de branza (ideal ceva cu aroma puternica, o branza maturata: branza maturata de capra sau gorgonzola de exemplu). Sunt bune calde sau reci.

Sursa: e-retete.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page