RETETA | Tartă cu mere, cremă de vanilie și scorțișoară
Ingrediente:
Pentru blat:
- Biscuiti digestivi – 400 g
- Unt (la temperatura camerei) – 170 g
- Scortisoara – 2 lingurite
Pentru crema:
- Suc de mere – 300 ml
- Amidon – 3 lingurite
- Galbenusuri de ou – 4 buc
- Unt – 20 g
- Zahar – 160 g
- Esenta de vanilie – 2 lingurite
- Coaja rasa de la o lamaie
Pentru jeleu:
- Mere – 3 buc
- Suc de mere – 200-250 ml
- Zeama de lamaie – 3 linguri
- Zahar gelifiant – 2 linguri
- Gellfix – 1 pachet
Macinati biscuitii fin, intr-un blender;
Amestecati-i cu scortisoara si apoi cu untul, pana il incorporati pe tot;
Ungeti o tava cu fund detasabil cu putin unt si modelati biscuitii in tava astfel incat sa-i dispuneti egal pe toata suprafata sa;
Umeziti putini mainile cu apa si presati biscuitii pe toata suprafata;
Gauriti cu o furculita din loc in loc blatul;
Incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti tava de tarta cu blatul de biscuiti inauntru pentru cca 5-10 min pana se rumenesc;
Scoateti tava din cuptor si lasati-o sa se raceasca;
Intre timp pregatiti crema: separati galbenusurile de albusuri, iar galbenusurile amestecati-le bine cu untul, zaharul si esenta de vanilie intr-o craticioara;
Dizolvati sucul de mere in linguritele de amidon si amestecati-le bine;
Puneti craticioara cu galbenusurile pe aragaz, la foc mic si amestecati usor cu ajutorul unui tel, in timp ce incorporati incet sucul de mere si amidonul;
Adaugati coaja de lamaie si amestecati in continuare, de data aceasta la foc mediu;
Amestecati usor pe foc pana cand compozitia se va inchega – daca focul este prea puternic atunci puteti alege ori sa-l micsorati ori sa amestecati intermitent, cand pe foc cand “la rece” (luati cratita de pe foc cand vedeti ca da semne sa se inchege – este de preferabil sa faceti acest lucru pentru ca in momentul in care da semne sa se inchege, datorita caldurii acumulate de craticioara, compozitia continua sa se gateasca – luati-va toate masurile necesare astfel incat sa evitati sa vi se taie crema);
Turnati peste aluatul din biscuiti si lasati la racit;
Taiati merele felii si stropiti-le cu zeama de lamaie;
Asezati-le in tava, peste crema de vanilie;
Pe foc adaugati sucul de mere;
Cand acesta incepe sa se incinga, adaugati zaharul gelifiant;
Odata ce s-a dizolvat zaharul, adaugati si pliculetul de Gellfix;
Amestecati bine pentru cca 30-40 sec (evitati sa faceti cocoloase);
Turnati peste mere si introduceti tarta in frigider pentru cca 2 ore;
Pofta buna !
Sursa: bucataras.ro