RETETA | Tartă cu legume
Ingrediente:
Pentru aluat
250 g făină
1 linguriţă sare
60 ml ulei
120 ml apă rece
Pentru umplutură
1 vânătă, tăiată cubuleţe
1 dovlecel, tăiat felii subţiri
1 ardei gras roşu, fără seminţe, tăiat
1 ceapă mare, tăiată
3 linguri ulei
sare
piper
250 g roşii, tăiate după preferinţă
3 căţei de usturoi
300 ml smântână vegetală
250 g cartofi fierţi pasaţi
150 g brânză vegetală din soia, mărunţită
1 legătură pătrunjel
coajă rasă de lămâie, opţional
ulei, pentru uns tava
Mod de preparare:
Pentru aluat, amesteci făina cu sarea, apoi torni uleiul şi apa. Amesteci cu o furculiţă până se omogenizează. Muţi compoziţia pe o suprafaţă pudrată cu făină şi frămânţi până când obţii un aluat omogen care nu se mai ţine de degete. Îl înfăşori în folie de plastic şi-l dai la rece o oră.
Încingi cuptorul. Amesteci feliile de dovlecel, de ardei gras, vânăta şi ceapa cu uleiul. Condimentezi cu sare şi piper, după gust, aşezi legumele într-o tavă şi le dai la cuptor 20 de minute. Adaugi roşiile şi mai ţii la cuptor 15-20 de minute, până se înmoaie legumele.
Întinzi aluatul şi îl aşezi într-o formă tapetată, inclusiv pe margini, îl înţepi din loc în loc şi îl dai la cuptorul încins 10-15 minute.
Freci usturoiul pisat cu puţină sare, până obţii o pastă fină. Torni smântâna vegetală, adaugi cartofii pasaţi şi condimentezi cu sare şi piper, după gust. Când s-au răcit legumele, pui o parte din compoziţie în forma de tartă şi le nivelezi. Presari bucăţele de brânză vegetală, torni compoziţia de smântână şi adaugi restul de legume.
Dai la cuptor 40-50 de minute, până se rumeneşte tarta. O serveşti caldă, cu pătrunjel tocat şi coajă rasă de lămâie.
Foto: Profimedia