RETETA | Tartă cu căpşuni
Ingrediente blat: 250 g făină, 150 g margarină, 1 ou, 50 g zahăr, 2 plicuri zahăr vanilat Ingrediente cremă: 500 ml lapte, 3 ouă, 2 linguri cu vârf de făină, 150 g zahăr, 2 fiole esenţă de vanilie, 200 g căpşuni, 1 pachet gelatină
Preparare aluat: se amestecă făină cu margarina rece, se adaugă oul, zahărul şi zahărul vanilat, se frământă şi se lasă la rece 2 ore. Se întinde o foaie de aproximatim 3 mm grosime din care se taie rondele cu care se îmbracă formele de tartă unse cu puţin unt şi tapetate cu făină. Se ânţeapă aluatul cu furculiţa şi se pune în fiecare formă o bucăţică de folie de aluminiu şi câteva boabe de fasole. Se coc circa 25 de minute la foc potrivit în cuptorul bine încins.
Prepararare cremă: laptele şi ouăle batute se pun la fiert amestecându-se continuu, apoi se adaugă zahărul. Separat se amestecă 2 linguri de făină cu un pic de lapte. Când laptele a dat în clocot, se adaugă făina amestecată cu lapte şi se continuă fierberea până se îngroaşă. Când e gata, se ia de pe foc şi se lasă să se răcească, apoi se adaugă vanilia.
După ce s-au răcit minitartele, se umplu cu crema de vanilie, se ornează cu căpşunile tăiate, se toarnă gelatina preparată conform indicaţiilor de pe plic, se toarnă fierbinte peste fructe, apoi se dau la rece.