RETETA | Ștrudel cu nuci
Ingrediente:
Pentru aluat
250 g făină
1 ou
1 praf de sare
3 linguri ulei
100 ml apă caldă
Pentru umplutură
5 pere medii
2 linguri zeamă de lămâie
100 g zahăr
1 linguriță scorțișoară
200 g miez de nuci sfărâmat
200 g stafide
3 linguri unt
Pentru uns
1 gălbenuș
2 linguri lapte
Pentru decor
200 g zahăr pudră
Mod de preparare:
Pentru aluat, cerni făina, iar în mijlocul faci o gropiță și pui oul, sarea, apoi începi să frămânți. Adaugi o lingură de ulei și apa caldă. După ce obții un aluat elastic, torni încă o lingură de ulei. Aduni aluatul într-o bilă, îl stropești cu restul de ulei și-l acoperi cu o folie. Îl lași deoparte până pregătești umplutura.
Cureți perele de coajă, le tai cubulețe și le stropești cu zeama de lămâie. Amesteci zahărul cu scorțișoara.
Împarți aluatul în două. Întinzi fiecare bucată de aluat pe un prosop curat presărat cu făină. Ungi cu unt fiecare foaie, apoi o umpli cu miez de nuci, zahăr amestecat cu scorțișoară, stafide și pere. Rulezi foile și le pui într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Ungi rulourile cu gălbenușul bătut cu lapte. Coci ștrudelele 30 de minute, la 180° C.