RETETA | Spanac cu sos de smântână
Ingrediente:
- 2 kg spanac
- 250 g ciolan de porc afumat si dezosat
- 2 cepe
- 4-5 graunti de usturoi
- 50 g unt
- 400 g smantana
- 50 g parmezan ras
- 1 galbenus de ou
- sare
- piper
- 4-5 frunze de busuioc
- 2 crengute de cimbru
- 4 fire leustean verde
- 4 fire marar verde
- 1 l apa
Pentru servit:
- oua ochiuri,
- mixt de branza rasa
- paine prajita
Mod de preprare:
Curatam spanacul de partea radacinoasa, il spalam bine si il oparim in apa clocotita cu o lingurita de sare, pentru cateva secunde, apoi il scurgem si il tocam in fasii mai mici.
Feliem ciolanul cat de subtire putem, apoi prajim feliile in unt, cateva minute, pana se rumenesc.
Tocam ceapa solzisori si o adaugam peste feliile de ciolan rumenite, o amestecam printre ele sa se inabuse si picuram din cand in cand cate putina apa, din cea in care am oparit spanacul, ciolanul neavand grasime, necesita apa, pentru a nu se arde.
Cand ceapa devine translucida, adaugam spanacul si completam cu apa, doar cat sa fie usor acoperit.
Adaugam si frunze de busuioc si crengute de rozmarin, apoi lasam mancarea sa fiarba 10-15 minute, semiacoperita.
Amestecam galbenusul de ou cu usturoiul presat, smantana si parmezanul si le adaugam in mancarea de spanac, amestecand continuu sa se omogenizeze si sa nu se branzeasca smantana.
Mai lasam mancarea sa fiarba 6-7 minute, asezonand-o dupa gust cu putin piper si sare, daca mai necesita, apoi stingem focul si adaugam verdeata tocata.
Servim spanacul cu oua ochiuri sau posate si cu branza rasa peste ele.
Sursa: bucataras.ro