Retete
RETETA | Rulouri de vită în sos de vin și legume
Ingrediente:
500 gr carne de vita
1 lingura cu varf mustar
1 lingura cu varf hrean ras
cateva felii subtiri de bacon (optional)
2 morcovi medii
1 sfecla rosie mica
2-3 castraveciori murati (in otet)
1 ceapa mare
1 praz mic (partea alba si verde pal)
1 felie telina radacina (cca 30 gr)
1 catel de usturoi
2 linguri pasta de rosii
150 ml vin rosu sec
500 ml supa (de vita sau pui)
1 fir cimbru
1 foaie dafin
1/2 legatura patrunjel
1 lingura smantana acra (optional)
2 linguri ulei
sare, piper
Mod de preparare:
- Se taie carnea felii perpendiculare pe fibra si se bat subtire, ca pentru snitele. Puteti folosi orice bucata de vita, dar unele (ceafa, bavette) vor fierbe mai repede, iar pentru altele (pulpa, vrabioara) va trebui sa aveti mai multa rabdare. Veti obtine felii subtiri de carne mai mari sa mai mici, in functie de bucata de la care porniti. Nu e nicio problema, veti adapta umplutura pentru dimensiunea lor. Daca va ramane vreun varf din bucata de carne care nu poate fi batut, taiat-l bucati mari, le veti gati impreuna cu rulourile.
- Se amesteca mustarul cu hreanul.
- Se taie morcovul betisoare (julienne) la o lungime astfel incat sa se potriveasca cu feliile voastre de carne. Se taie si castravetii si sfecla betisoare cam la fel de lungi.
- Se pune pe masa de lucru cate o felie de carne, se unge cu un strat subtire din amestecul de mustar-hrean. Se acopera apoi cu felii de bacon, daca doriti. Intr-un capat se pun betisoare de legume. Puneti cate betisoare intra, astfel incat sa le puteti rula usor. Se ruleaza si se fixeaza rulourile cu scobitori. Repetati pana terminati toata carnea.
- Tocati ce v-a ramas din morcov cubulete. Tocati cubulete telina si ceapa. Taiati prazul in patru pe lungime si apoi taiati-l rondele. Striviti usturoiul.
- Intr-o oala larga incingeti uleiul si apoi prajiti rulourile de jur imprejur, pana-si schimba culoarea. Scoateti rulourile din oala.
- In grasimea ramasa, caliti legumele de la pct. 5 pana incep sa prinda un pic de culoare, amestecand des.
- Adaugati pasta rosii si continuati sa caliti inca 5 minute, pana pasta se caramelizeaza.
- Dat focul la maxim si adaugati vinul in transe de aprox. 30 ml. Dupa fiecare transa amestecati si asteptati sa se evapore complet. Faceti asta pana terminati tot vinul.
- Asezati rulourile inapoi in oala (puneti printre rulouri si bucatile de carne in surplus) si adaugati supa. Lichidul trebuie doar sa cuprinda rulourile (vezi poza 5), daca mai aveti nevoie de lichid, completati cu putina apa. Adaugati dafinul, cimbrul, patrunjelul tocat si adaugati sare si piper dupa gust. Aduceti la fierbere.
- Fierbeti cu capac, la foc mic (tocanita sa bolboroseasca usor) pana carnea e fiarta. Rulourile sunt fierte cand furculita intra usor in ele. Cu bavette a durat putin peste 1 ora si jumatate, dar fiti pregatiti si pentru 2-3 ore de fierbere (daca folositi alta carne).
- Scoateti rulourile din oala si eliminati scobitorile.
- Sosul ramas in oala il treceti printr-o sita, presand bine pe legume sa extrageti tot sucul. Puneti sosul strecurat intr-un robot si adaugati parte din legume, apoi mixati. Veti adauga legume treptat si veti mixa pana sosul are consistenta dorita. Eu am pus putin mai mult de jumatate din legumele ramase in sita. Dregeti sosul de sare. Daca doriti adaugati si putina smantana acra (in pozele mele sosul e fara smantana).
- Turnati sosul cremos peste rulouri.
- Mancarea e mai buna dupa ce sta cateva ore. Se serveste calda, cu cartofi natur, piure de cartofi cu hrean, orez fiert sau paste mici.
Sursa: www.e-retete.ro