RETETA | Rasol de peşte cu legume
Ingrediente
1 kg peşte alb (şalău)
1 morcov
1 rădăcină de pătrunjel
1 ceapă
1 lingură oţet
1 foaie de dafin
1 lămâie
100 g unt
sare
piper boabe
1 fir de praz
Mod de preparare
Cureţi peştele de intestine şi de solzi, îl speli, îl pudrezi cu puţină sare şi îl laşi la rece cam 20 de minute. Între timp, cureţi legumele şi le fierbi, întregi, în apă cu puţină sare, piper boabe şi foaia de dafin. Le scoţi apoi deoparte, strecori zeama şi o pui din nou la foc. Când clocoteşte, adaugi oţetul, introduci peştele şi îl laşi să fiarbă 10 minute, apoi îl scoţi cu grijă să nu se sfărâme şi îl aşezi pe un platou. Separat, încălzeşti untul într-un vas aflat pe baie de aburi, îl freci cu zeamă de lămâie, după gust, şi îl torni peste peştele fierbinte. Serveşti rasolul de peşte garnisit cu zarzavatul tăiat felii şi cu rondele de praz verde.