RETETA | Purceluş de lapte la tavă
Ingrediente:
Mod de preparare:
Purceluşul se curăţă şi se pârleşte. Se spală bine cu apă rece şi se freacă cu mălai şi sare. Se clăteşte în mai multe ape şi se zvântă bine cu şerveţele de hârtie.
Se dă cu sare pe interior, se freacă cu cimbru, maghiran şi mujdei de usturoi. Se lasă câteva ore ca mirodeniile să pătrundă în carne şi apoi se dă la cuptor, cu jumătate de cană de apă şi untură. De jur-împrejurul purcelului se aşează mere întregi şi felii de gutui.
Se coace timp de 2-3 ore şi se unge purcelul, din când în când, cu sosul din tavă. Când e aproape gata, se stropeşte cu coniac amestecat cu untură topită. Este gata atunci când capătă o crustă crocantă.
Ca să nu i se ardă urechile şi coada, se învelesc în hârtie de copt sau în folie de aluminiu. Se serveşte cu mămligă, mujdei de usturoi şi legume fierte sau coapte. Se “însoţeşte” de murături reci şi de un vin sec.
Indicaţii terapeutice:
Purceluşul de lapte poate să fie indigest pentru anumite persoane. Nu faceţi exces şi mâncaţi porţiile de carne împreună cu legume verzi precum: fasole verde, mazăre sau spanac.
Timp total de preparare: trei ore şi jumătate.
Săptămâna viitoare, ai o reţetă dulce, pentru Crăciun: turtă dulce, în diverse forme.
1. Spală animalul şi pârleşte-l
Mai înainte de orice, spală porcul bine şi pârleşte-l. Apoi,freacă-l cu mălai şi cu sare.
2. Condimentează-l
La purcelul de lapte merg foarte bine condimente precum cimbru, maghiran. De asemenea, se foloseşte şi mujdeiul de usturoi. În aceste condimente, carnea trebuie lăsată puţin la fezandat.
3. Înveleşte-i urechile cu folie de aluminiu
Dacă vrei să te asiguri că părţile mai subţiri ale animalului, precum urechile sau coada, nu se ard foarte tare, atunci înveleşte-i-le cu folie de aluminiu.
4. Pune-l la cuptor
Dacă îţi cumperi un purcel mic, atunci ai toate şansele să încapă şi în cuptorul de acasă. Stropeşte-l, din când în când, cu sosul din tavă. Îţi dai seama când e făcut, dacă vezi că a început să capete o culoare rumenă.
Sursa: www.clicksanatate.ro