RETETA | Profiterol
Ingrediente:
Pentru aluat:
200 g făină
100 g unt
4 ouă
250 ml apă
Pentru cremă:
400 ml lapte
200 g zahăr
3 gălbenușuri
2 linguri făină
100 g unt
1 praf sare
Pentru decor:
200 g ciocolată neagră topită
Mod de preparare:
Ai nevoie de două cratițe, una mai mare și alta mai mică. În cea mare torni apă și o pui pe foc. Deasupra, pe baie de aburi, așezi cealaltă cratiță în care torni 250 ml de apă și untul tăiat cubulețe. Când apa din cratița de dedesubt începe să fiarbă, adaugi făina și începi să bați amestecul cu mixerul până obții o compoziție omogenă. Oprești focul, iei cratița mică de pe cea mare, o lași să se răcească 5 minute, apoi adaugi ouăle, unul câte unul și continui să bați cu mixerul.
Cu ajutorul unei linguri înmuiate în apă formezi biluțe din aluat pe care le aranjezi pe o tavă cu hârtie de copt. Le coci 30 de minute, la 200 °C.
Pentru cremă, amesteci zahărul cu făina. Adaugi gălbenușurile și amesteci bine. Torni laptele fierbinte, în fir subțire, amestecând continuu. Pui crema la foc mic până se îngroașă. La final, încorporezi untul.
Când coșulețele de profiterol sunt gata, le decupezi și le umpli cu cremă. Le acoperi și le decorezi căpăcelul cu ciocolata neagră.