RETETA | Prăjitură cu mere
Ingrediente:
Pentru blat
250 g unt sau margarină
150 g zahăr
3 gălbenuşuri
esenţă de rom şi de vanilie
coaja de la o lămâie
5 linguri lapte
1 praf de copt
800 g făină
4 linguri griş
Pentru umplutură
1,5 kg mere
200 g zahăr
scorţişoară
Mod de preparare:
Freci bine untul sau margarina moale cu zahărul, esenţele, coaja de lămâie, apoi adaugi, pe rând, gălbenuşurile, frecând până se topeşte zahărul. Adaugi treptat laptele, după care făina şi praful de copt.
Cureţi merele, le dai prin răzătoare şi le amesteci cu zahărul şi cu scorţişoară, după gust. Le laşi puţin, ca să-şi lase sucul, apoi le storci. Faci din aluat două foi cât tava în care le coci. Aşezi în tava unsă şi tapetată prima foaie, presari două linguri cu griş, pui merele, presari grişul rămas şi la sfârşit aşezi a doua foaie.Înţepi prăjitura cu furculiţa şi o dai la cuptor, la foc potrivit, aproximativ 35-40 de minute. O laşi să se răcească, o tai şi o presari cu zahăr pudră.