RETETA | Mucenici moldoveneşti
1 kg făină
2 linguri zahăr
200 ml apă minerală
100 ml ulei
1/2 cub drojdie proaspătă
200 g miere
300 g nucă măcinată
Pentru sirop:
200 g zahăr
200 ml apă
Amesteci uleiul cu apa și sarea. Freci drojdia cu 2 linguri de zahăr până devine lichidă. Torni apa peste făină, adaugi drojdia și frămânți până obții un aluat care nu se mai ține de degete. Îl lași să crească până își dublează volumul.
Îl împarți în bucăți egale, din care întinzi suluri de gro- simea unui deget. Împletești aluatul în forma cifrei opt.
Așezi mucenicii într-o tavă tapetată și îi ții la cuptor până când se rumenesc ușor. Îi scoți și-i lași la răcorit.
Pentru sirop, pui pe foc apa și zahărul și amesteci până se dizolvă acesta din urmă. Torni siropul peste mu- cenici și-i lași 30 de minute să se absoarbă lichidul. Îi ungi cu miere și îi presari cu nuca măcinată.