RETETA | Lasagna cu pui si ciuperci
Ingrediente pentru 10 portii:
– 18 foi pentru lasagna
– 700g carne tocata de pui
– 500g ciuperci
– 2 cepe mari
– 4 linguri ulei
– condimente dupa gust: sare, piper, oregano, busuioc, rozmarin, condimente pentru carne de pui
– 500ml passata de rosii (aromata cu oregano si busuioc din belsug dar si un strop de sare si piper)
– 600ml smantana pentru gatit (aromata cu piper alb si nucsoara dupa gust)
– 300g cascaval dat pe razatoare
Mai intai taiem ceapa marunt marunt si o calim in uleiul incins pana devine translucida. Punem carnea tocata de pui (eu am dat prin masina pulpe dezosate) si amestecam bine cu o lingura de lemn pentru a rupe bucatile mai mari de carne.
Am condimentat apoi cu de toate si am lasat pe foc, amestecand din cand in cand, pana carnea si-a schimbat culoarea. Am adaugat apoi si ciupercile curatate si taiate felii subtiri, am amestecat bine si am lasat pe foc pana ciupercile au fost gata.
Pentru ca ciupercile lasa multa apa, e bine sa scurgeti excesul de lichid inainte de a adauga passata de rosii. Puteti folosi si un sos pentru pasta cu rosii si busuioc, iar daca folositi passata simpla, nu uitati sa o aromatizati asa cum am scris la ingrediente. O data adaugat sosul de rosii, amestecam bine si lasam totul pe foc 35-40 minute, pana avem un sos consistent si foarte bine legat.
Potriviti de sare, piper si ierburi aromatice. Urmeaza sa cladim lasagna in tava: un strat subtire de smantana, cat sa acopere fundul tavii, apoi un strat de foi de lasagna si deasupra, ½ din cantitatea de sos de carne.
Urmeaza cateva linguri de smantana dulce si 1/3 din cantitatea de cascaval ras. Punem un nou strat de foi de lasagna, le apasam bine, restul de carne, iar smantana si iar o portie de cascaval. Ultimul strat va fi de foi de lasagna, peste care punem restul de smantana pentru gatit si cascavalul ramas.
Dam la cuptorul incins la 180°C, cel putin 40 min sau pana cascavalul e rumenit si daca intepam lasagna, cutitul trece fara probleme prin toate straturile de foi. Lasam sa se raceasca putin, cat se se aseze bine ingredientele inainte de a taia si servi.
Daca doriti voi musai musai sa folositi sos béchamel, il puteti prepara asa: topiti 50g unt intr-o craticioara, trageti de pe foc, puneti 3 linguri cu varf de faina, amestecati bine bine cu un tel pentru a nu avea cocoloase, apoi puneti din nou pe foc si turnati cca 500ml lapte, amestecand in continuu, la foc mic, pana sosul are consistenta pe care o dorim. Pentru lasagna, eu fac un béchamel mai subtire, ca sa il pot intinde intre foi.
Teo’s kitchen