RETETA | Friptură de iepure
Ingrediente:
- iepure 1 bucată cca. 1300 g,
Pentru marinadă:
- sare iodată,
- piper proaspăt măcinat,
- salvie uscată,
- ulei de măsline extravirgin,
Pentru copt:
- un vas de lut,
- ceapă verde sau firele de ceapă încolțită,
- apio 1 tijă,
- ardei kapia 1 bucată,
- roșii întregi decojite de la SunFood,
- gălbiori marinați de la LIDL,
- usturoi 4-5 căței,
- slănină de porc afumată cca 50g,
- ulei de măsline extravirgin.
Iepurele se porționează, după ce a fost spălat în prealabil, ca să se scape de urmele de puf. Bucățile se așează într-un vas pentru marinat, apoi se ung cu ulei de măsline, se asezonează de sare, piper și salvie, se acoperă și se lasă câteva ore la rece, cel mai bine de seară până dimineață. A doua zi vasul de lut se pune la înmuiat în chiuveta plină cu apă rece, atenție dacă treceți peste acest pas, s-ar putea ca vasul vostru să crape în timpul coacerii. Se scot bucățile de iepure de la marinat se curăță de excesul de ulei, se așează cât mai artistic în vas, apoi se adaugă ceapa, apio (tije de țelină), ardeii, slănina și cățeii de usturoi, toate tocate mărunt. Se asezonează cu un pic de ulei dacă mai este necesar, se acoperă și se dă la copt în cuptorul rece, cca. 60 de minute la 200 grade.
După cele 60 de minute, se scoate vasul din cuptor, se adaugă roșiile decojite și ciupercile, se întorc bucățile de iepure ca să se rumenească și pe cealalță parte, apoi se dă din nou la copt ptr cca. 20 de minute, tot acoperit. După cele 20 de minute se scoate capaucl și se mai lasă cca. 10 minute până prind o crustă frumoasă. Se servesc alături de piure, cartofi natur sau de ce nu găluște de cartofi, cu legumele coapte din vas. Spor și poftă bună!
Sursa: bucataras.ro