RETETA | Dulceață de prune cu vanilie și scorțișoară
Ingrediente:
- 2 kg prune
- 2 kg zahar
- 1 baton de vanilie
- 2 batoane scortisoara
- sucul de la o lime
Mod de preparare:
Spala prunele, taie-le in junatati si indeparteaza samburii. Pune-le in oala in care urmeaza sa fierbi dulceata si adauga zaharul peste acestea. Acopera vasul si lasa-le sa stea doua ore la temperatura camerei apoi pune-le la frigider peste noapte.
Pune apoi oala pe aragaz, la foc iute, amestecand din cand in cand. Cand dulceata incepe sa fiarba adauga vanilia, scortisoara si sucul de lime. Lasa sa fiarba la foc mic.
Atentie, cu ajutorul unei linguri aduna spuna care se formeaza in timp ce fierb fructele. Lasa dulceata sa fiarba pana cand zeama scade la jumatate.
Pentru a verifica daca este gata, toarna cateva picaturi de dulceata pe o farfurioara rece. Daca acestea nu curg, dupa ce ajung la temperatura camerei, inseamna ca dulceata este gata.
Pune dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Dulceata de prune cu vanilie si scortisoara merge perfect alaturi de o portie de clatite sau de o portie de orez cu lapte.
Sursa: retete.acasa.ro