RETETA | Cum să prepari cea mai bună peltea de gutui
Ingrediente:
1 kg gutui (se pot folosip doar cojile si cotoarele ramase de la prepararea dulcetei)
1 kg zahar
1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare:
Taie cotoarele si cojile in bucati potrivite. Adauga-le intr-o cratita si acopera-le cu apa. Pune-le pe foc si lasa-le sa fiarba la foc mic pana sunt bine patrunse.
Lichidul format se trece prin strecuratoare deasa apoi se adauga intr-o cratita. Pentru fiecare litru de lichid de adauga un kilogram de zahar.
Amestea totul si pune la fiert pelteaua obtinuta pana cand siropul se ingroasa. La fel ca la dulceata, poti verifica daca pelteaua este gata, turnand cateva picaturi pe o farfurioara. Cand s-a racit complet are consistenta unui jeleu. Daca acestea se incheaga, poti stinge focul.
Toarna dulceata fierbinte in borcane curate. Inchide bine capacul si intoarce borcanele cu fundul in sus. Lasa-le asa pana cand se racesc complet, la temperatura camerei. In acest fel borcanele se vor vida fara a fi nevoie sa le pui la cuptor, sau sa le fierbi.
Sursa: retete.acasa.ro