RETETA | Cozonac cu nuci si migdale
Cozonacul cu nuci este destul de des intalnit pe mesele romanilor la sarbatorile mari de peste an, insa adaosul de migdale va da cozonacului un gust mult mai bun si mai aromat.
Ingrediente:
Pentru aluat
- 350 grame faina
- O lingura de drojdie
- 3 linguri cu zahar
- ½ ceasca de ulei
- O cana cu lapte
- 1 ou
- 1 lingurita cu coaja rasa de lamaie
- Un praf de sare
Pentru umplutura
- 200 grame martipan
- 150 grame de migdale macinate
- 150 grame de nuci macintate
- 150 grame lapte
- 1 lingura de scortisoara.
Mod de preparare:
Se incalzeste laptele in care se adauga apoi zaharul, praful de sare si drojdia . Se lasa 10 minute, dupa care se aseaza faina intr-un bol de plastic, se face o gaura in mijloc, loc in care se toarna laptele racit intre timp.
Se framanta bine aluatul, iar pe parcurs se adauga uleiul, oul si coaja de lamaie, dupa care se acopera cu o folie de plastic si se lasa 45 de minute la crescut.
Intre timp se prepara umplutura: se amesteca martipanul cu migdalele, nucile, laptele si scortisoara pana cand compozitia devine foarte cremoasa.
Dupa ce aluatul a crescut suficient, se intinde o foaie pe o patura de faina, iar peste foaie se intinde umplutura, se ruleaza cu totul si se aseaza intr-o tava unsa cu ulei dupa care se baga la cuptor, nu inainte de a unge cozonacul cu un ou batut.
Se tine la foc mediu aproximativ 45 de minute.
Cozonacul cu migdale si nuci se serveste rece.
Sursa: www.retete.acasa.ro