Retete

RETETA | Cozonac cu nucă

Ingrediente:

Ingrediente pt. un cozonac:

  • 500 gr faina tip 000
  • 4 galbenusuri
  • 1 albus
  • 25 gr drojdie proaspata
  • 250 ml lapte
  • 150 gr zahar
  • 75 gr unt topit
  • un praf de sare
  • coaja rasa de lamaie
  • esenta de vanilie
  • 30-50 ml ulei pt. framantat aluatul

Pentru umplutura:

  • 200 gr nuca macinata
  • 30-40 gr cacao
  • 3 albusuri
  • 150 gr zahar
  • esenta de rom.

Pentru decorat:

  • un ou batut
  • mac

Mod de preparare:

1. Intr-un castron preparam drojdia astfel: punem 5-6 linguri cu lapte caldut, 2 linguri cu faina, drojdia si amestecam bine pana se omogenizeaza compozitia, dupa care o punem sa creasca la cald, pana isi dubleza volumul.

2. Intre timp punem la fiert laptele impreuna cu zaharul si fierbem pana se topeste complet, apoi lasam sa se raceasca si adaugam coaja rasa de lamaiesi esenta de vanilie.

3. Intr-un alt castron punem faina si in ordinea urmatoare ingredientele, amestecand cu faina dupa fiecare: compozitia cu drojdia, galbenusurile batute impreuna cu albusul si sarea, compozitia cu lapte si zahar si la urma untul topit. Atentie! Este posibil ca faina sa nu incorporeze tot laptele, si in acest caz nu turnam tot laptele deodata. Il turnam treptat si atunci cand vedem ca aluatul este potrivit de moale si inca mai avem lapte, il dam deoparte (laptele) si continuam cu celelalalt ingredient (untul topit).

4. Ne ungem mainile cu ulei si framantam aluatul circa 15-20 de minute. Obtinem un aluat omogen, consistent si elastic pe care il lasam sa creasca la caldura, pana isi dubleaza volumul, circa 40-45 de minute.

5.Pana ce aluatul creste, preparam umplutura cu nuca astfel: batem spuma albusurile cu zaharul adaugat treptat, apoi adaugam nuca macinata, cacao si esenta de rom.

6. Aluatul crescut il impartim in doua foi, adaugam pe fiecare cate jumatate din compozitia cu nuca, rulam si impletim foile, dupa care le asezam intr-o forma de cozonac unsa cu unt. Lasam sa creasca la cald timp de aproximativ 15-20 de minute, dupa care ungem cozonacul cu oul batut si presaram putin mac.

7. Dam la cuptorul preincalzit pentru circa 50-55 de minute, la foc mic. Facem testul cu scobitoarea. Scoatem cozonacul pe un gratar, lasam sa se raceasca dupa care il putem servi.

Sursa: gustos.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page