RETETA | Ciorbă de cartofi cu tarhon
Ingrediente:
- 3 cartofi rosii, mari
- 3 cepe galbene
- 1 ceapa rosie
- 2 morcovi
- 1 radacina telina
- 1 ardei rosu
- 25 ml ulei
- 3 l apa
- 1 galbenus
- 3 linguri smantana
- 3 linguri otet
- tarhon uscat si maruntit
- patrunjel verde
- sare, dupa gust
Mod de preparare:
Nu pot sa dau o cantitate la tarhon, pentru ca nu am o masura anume, eu il presar deasupra ciorbei, cat sa acopere toata suprafata vasului.
Curatam legumele, le spalam bine si le tocam cubulete.
In vasul in care vom prepara ciorba, punem uleiul la incins si adaugam in acelasi timp, ceapa, morcovul si telina.
Presaram si putina sare si adaugam o cescuta de apa fierbinte.
Acoperim vasul si lasam legumele sa se inabuse bine.
Cand sunt bine inmuiate(le vom incerca, gustandu-le), adaugam cartofii si ardeiul, apoi completam cu apa fiarta.
Acoperim din nou vasul si asteptam pana cand cartofii se vor patrunde usor la testul cu furculita si vom presara tarhonul.
Eu adaug tarhonul cam in ultimele 10-15 minute de preparare.
Intr-un bol, amestecam galbenusul cu smantana si le diluam cu otet.
Adaugam peste acest amestec, cateva linguri de supa fierbinte, omogenizam bine si turnam totul in vas, mestecand continuu sa se dilueze uniform, fara a se branzi smantana.
Mai lasam vasul pe foc 5 minute, dupa care potrivim ciorba de sare, stingem focul si adaugam patrunjelul tocat.
Servim ciorba fierbinte cu ardei iute si fara paine, sau cu o ceapa rosie.
Pofta buna!
Sursa: bucataras.ro