RETETA | Ciolan de porc la cuptor cu ierburi aromate
Ingrediente:
- ciolan de porc crud ( spata de porc ar fi mai buna)
- sare de mare bruta
- piper proaspat macinat
- o lingura de miere
- chimion
- rozmarin
- cimbru
- dafin
- morcov
- usturoi
- ceapa
- ulei masline
- vin alb
- 100 ml supa de legume
- boia afumata
- o lingura rosii concetrate( gen pasta de rosii sau bulion)
Mod de preparare:
Mancarea la cuptor se asorteaza perfect cu vremea rece: este simplu de realizat , o pui la cuptor in 5 minute, uite de ea cateva ore adesea facand treburile casei si caldura si aromele de invaluiesc brusc cateva ore mai tarziu pentru a-ti aduce aminte ca o masa delicioasa iti va aduce ragazul binemeritat …este magic sa gatesti la cuptor.
In prima etapa se cresteaza ciolanul pe toate partile sa ajungem bine in stratul de grasime care sa se poate elibera de dupa soric si sa aduca crocantul de care avem nevoie. Se freaca carnea cu amestecul de sare si condimente , se stropeste un fir de ulei de masline si se da la cuptor o ora la 180-190 de grade.
Vom obtine asa o carne cu un soric crocant bine rumenita, peste care dupa o ora adaugam amestecul de supa de legume cu vin alb ( o cana buna), turnam peste o lingura de miere si legumele toate tocate mari. Ceapa poate fi si necuratata, la fel si morcovul , usturoiul se taie in bucati mari, totul este sa fie spalate bine si uscate, la genul acesta de sosuri legumele lasate intregi dau un gust si mai bun, mai rustic.
Se demareaza etapa a doua lasand friptura la cuptor la 150 de grade timp de 4-5 ore, temperatura mica si timpul indelungat vor fragezii carnea, ea va ramane crocanta la exterior si va fi moale si se va desface pe fibre la interior. Din cand in cand la interval de 30-45 de minute se toarna sos din tava peste carne ca sa o imbibam de arome si sa o lacuiasca mierea din compozitie .
Sursa: www.bucataras.ro