RETETA | Chifteluțe de somon afumat în sos de smântână
Ingrediente:
Chiftelute:
- o bucata mare de somon afumat( vezi foto)
- 1 ceapa mare
- 4 catei de usturoi
- un praf de turmeric
- 1 ou
- 1 lingura de pesmet
- 1 lingura de mustar
- 3 linguri bere
- o canita de bere( pentru inmuierea mainilor)
- 3 linguri pline de ulei pentru uns tava
Sos alb cu smantana:
- 1 ceapa mare
- 200 ml lapte
- 200 gr smantana
- 40 gr unt
- 3 linguri ulei( de palmier am pus eu)
- 2 linguri rase de amidon
- sare dupa gust
- 2 galbenusuri
- piper
Garnitura de spanac:
- o punguta mica de spanac congelat( cel rondele)
- 2 linguri ulei de masline
- zeama de la o jumatate de lamaie mica
- sare dupa gust
- 5 catei de usturoi
Tocam la robot somonul, il amestecam cu ceapa razuita sau tocata cum doriti, cu usturoiul zdrobit, cu oul, turmericul, amidonul, pesmetul, berea(cele 3 linguri), piperul si formam pasta din care modelam chiftelutele. Atentie: nu punem sare deoarece somonul afumat este deja sarat.
Cu mainile inmuiate in bere le modelam si le asezam in tava unsa bine cu ulei.
Coacem chiftelutele 20 de minute la 200 de grade, sau pana se rumenesc frumos, cu atentie sa nu le ardem.
Intre timp ne ocupam de sos:
Ceapa tocata presarata cu putina sare o inabusim usor in ulei, o lasam 2 minute apoi adaugam untul bucati si o tinem la foc mic pana aproape se topeste.
Smantana o amestecam cu galbenusurile, amidonul si laptele si turnam amestecul peste ceapa in tigaie. Mai ramane sa potrivim gustul de sare si piper….si sa mai lasam putin pe foc sa se ingroase.
Scoatem chiftelutele si le transferam peste sos in tigaie si mai lasam totul pe foc putin cat sa se imprieteneasca gusturile.
Garnitura de spanac:
In tigaie se pune uleiul, in el usturoiul zdrobit, apoi spanacul si se stinge totul cu o cana de apa. Se lasa pe foc pana se inmoaie bine si apoi se potriveste de sare si piper. Se adauga si zeama de lamaie si este gata.
Sa aveti pofta!
Sursa: bucataras.ro