RETETA | Chiftele din cartofi
Ingrediente:
Cu brânză de vaci:
500 g cartofi
2 ouă
200 g brânza de vaci
150 g făină untdelemn pentru prăjit
sare
mărar (merge şi uscat)
Cu telemea:
1 kg cartofi
2 ouă
300 g telemea
piper
200 g mălai
100 ml ulei
1 legătura de mărar
Mod de preparare:
Cu brânză de vaci:
Taină: Puneţi la orice chiftele, verdeaţă multă, tocată – mărar, pătrunjel, ceapă şi usturoi verde, chiar lobodă sau salată verde – şi veţi reuşi, şi chiftelele, şi în viaţă.
• Se fierb cartofii, se curăţă, se rad fin.
• Se amestecă ouăle, făina, brânza, sare, mărar, alte verzituri.
• Se formează chifteluţe cât nuca, turtite, care se prăjesc în ulei
• Ca aperitiv se oferă cu tuică (iarna, neapărat fiartă), telemea sau cascaval ras şi smântână, dar e şi o excelentă garnitură.
Cu telemea:
• Cartofii se fierb bine şi se curăţă
• Se toaca mărarul
• Se frământă cartofii cu brânza, piperul, ouăle şi mararul (sau şi alte verdeţuri)
• Se formează chiftele, se tăvălesc prin mălai
• Se prăjesc în ulei incins
• Se oferă cu smântână.
Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie
În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Citeste mai mult: adev.ro/ollmxu