RETETA | Chiftele cu sos la cuptor
Ingrediente:
Pentru chiftele
400 g carne vită şi porc tocată
2 ouă
4 linguri pătrunjel tocat
50 g pesmet
sare
piper
făină
ulei, pentru prăjit
Pentru sos
3-4 linguri ulei
1 tijă de ţelină, tocată
1 ceapă mare, tocată
1 ardei iute, tăiat fin
1 lingură pastă de tomate
4 căţei de usturoi, zdrobiţi
200 g năut
1 ardei gras roşu, tăiat cubuleţe
1 ardei gras verde, tăiat cubuleţe
400 g roşii fără coajă, de la conservă
1 linguriţă zahăr
3 foi de dafin
Mod de preparare:
Pentru chifteluţe, amesteci carnea tocată cu pătrunjelul, ouăle şi pesmetul, condimentezi cu sare şi piper, după gust, şi frămânţi compoziţia cu mâinile, până la omogenizare. Formezi 10-12 chiftele de aceeaşi mărime, le aşezi pe un platou cu făină şi le dai la frigider.
Pentru sos, încingi uleiul şi căleşti ţelina şi ceapa până devin sticloase. Pui usturoiul şi ardeiul iute, rupi foile de dafin şi adaugi ardeii graşi. Încorporezi roşiile şi pasta de tomate şi fierbi sosul, la foc mic, ca să mai scadă. Adaugi boabele de năut şi zahărul, amesteci, apoi iei de pe foc.
Prăjeşti chiftelele într-o cantitate suficientă de ulei, până se rumenesc. Torni sosul într-o tavă de copt şi aşezi chiftelele unele lângă altele. Acoperi tava cu folie de aluminiu şi o dai 30-40 de minute la cuptorul preîncălzit.