RETETA | Chec cu mere
Ingrediente (pentru 2 tăvi de cozonac):
- • 4 ouă
- • 300 g făină
- • 300 g zahăr
- • 100 ml ulei
- • 100 ml apă rece
- • 1 praf de copt
- • un praf de sare
- • 4 mere
- • coajă de lămâie rasă
- zahăr vanilat
Mod de preparare:
Se poate face un chec simplu, cu cacao, cu fructe uscate sau cu mere, dupa cum l-am facut eu de data aceasta. Oricum l-ați face, merita incercat!!
Checul se face foarte simplu.
Se separa ouale, galbenușurile se freaca cu 150 g de zahar pana se deschid la culoare și iși dubleaza volumul, dupa care se adauga treptat 50 ml ulei (ca și cum ați face maioneza), apoi 50 ml de apa rece și praful de sare. Albușurile se bat bine cu restul de 150 g de zahar, peste care se toarna restul de ulei și apa rece.
Se amesteca compozițiile, in care se cerne faina și praful de copt. Cu o lingura de lemn sau o spatula amestecați incet, prin rasturnare (ca sa inglobeze cat mai mult aer), pana cand faina se incorporeaza complet in ingredientele lichide.
Merele se curața de coaja, se stopesc cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze și o parte se taie bucațele mici, iar restul se feliaza. Bucațile de mere se amesteca impreuna cu coaja de lamaie și zaharul vanilat in compoziția de chec.
Acesta se toarna pana la jumatatea a 2 tavi de cozonac, unse și tapetate cu faina. Pe deasupra se așeaza feliile de mere și se coc checurile la cuptor aproximativ 40 minute (se incearca cu scobitoarea).
Se servesc pudrate cu zahar alaturi de o ceașca de ceai sau cafea.
Sursa: gustos.ro