Retete

RETETA | Aperitiv cu brânză și fistic

Ingrediente:

  • Blat:
  • 5 ouă foarte mari (XL)
  • 280 g făină de grâu 000 (Dobrogea am folosit eu)
  • 200 ml lapte
  • 50 g ulei de palmier/unt topit
  • ¼ linguriță ghimbir pudră
  • 1 linguriță sare
  • ½ linguriță usturoi pudră
  • ½ linguriță bicarbonat de sodiu
  • 1 linguriță oțet
  • Umplutură și decor
  • 650 g brânză din iaurt
  • 80 g smântână (20%grasime)
  • 1 mănunchi chives/ceapă verde (opțional)
  • ¼ lgt sare
  • 100 g fistic decojit

Mod de preparare:

  • Blat:

1. Preincalzești cuptorul la 150 grade Celsius.
2. Separi albușurile de galbenușuri.
3. Mixezi galbenușurile adaugand puțin cate puțin uleiul de palmier (adus la temperatura camerei, fluid), ca pentru maioneza. Adaugi laptele și mixezi in continuare un minut.
4. Cerni faina peste galbenușurile batute, adaugi usturoiul, ghimbirul, ¾ lingurița de sare și bicarbonatul stins cu oțet și mixezi pana la omogenizarea completa.
5. Separat mixezi albușurile cu un praf de sare, pana cand se formeaza o spuma densa (care nu cade din vas daca il intorci).
6. Iei 2 linguri de spuma de albușuri si le incorporezi in compoziția cu galbenușuri apoi inglobezi cu ajutorul unei spatule intreaga cantitate de albușuri batute in compoziție prin cateva mișcari fine.
7. Torni compozitia intr-o tava (cu dimensiunile 35x38cm) tapetata cu hartie de copt și introduci tava in cuptor pentr 15 minute. Verifica daca s-a copt introducand o scobitoare in mijlocul blatului, daca iese curata inseamna ca e copt. Scoate tava din cuptor, lasa blatul sa se raceasca complet, apoi taie-l in fașii lungi de 7 cm și late de 4 cm.

Pentru umplutura pui branza impreuna cu smantana și sarea intr-un vas și le mixezi (cu un mixer vertical) pana cand capata o consistența fina. Adaugi frunzele de chives taiate marunt și le inglobezi in compoziție cu o lingura/spatula.

  • Asamblare:

1. Pui umplutura intr-un poș cu dui simplu.
2. Așezi pe un platou un dreptunghi de blat. Sprițezi 3 cerculețe de umplutura pe el, presari fistic marunțit, mai pui puțina umplutura deasupra (ca sa adere urmatorul strat) apoi pui al doilea dreptunghi de blat, șprițezi deasupra acestuia umplutura sub forma de cercuri si decorezi cu fistic marunțit.

Nota!
Branza din iaurt o obții punand iaurtul (cca. 2 kg) la scurs intr-o sedila deasa(minim 14 ore).
Poți inlocui acest tip de branza cu ricotta sau cu crema de branza.
Sursa: gustos.ro

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

You cannot copy content of this page