RETETA | Antricot de vită cu legume la cuptor
Ingrediente:
700 g antricot de vită
1 lingură oregano uscat
1 lingură rozmarin tocat
2 linguri ulei
sare
piper
Pentru sosul de ciuperci
4-5 linguri ulei
100 g picioruşe de la ciuperci
1 ceapă mică, tăiată
1 căţel de usturoi, feliat
2 crenguţe de cimbru
80 g unt
100 ml vin alb
500 ml apă
500 g pălăriuţe de ciuperci
sare
piper
3 cepe, tăiate fin
1 căţel de usturoi, mărunţit
1 ardei iute, tăiat feliuţe
4-5 morcovi
frunze de busuioc, opţional
Mod de preparare:
Încălzeşti cuptorul. Amesteci oregano cu rozmarinul, uleiul, sare şi piper, după gust. Feliezi carnea de vită şi o freci cu ierburile aromatice. Aşezi feliile într-o tavă şi le dai la cuptor până se pătrund. Le scoţi, le acoperi cu folie de aluminiu şi le dai deoparte.
Pentru sosul de ciuperci, încingi uleiul, adaugi picioruşele, ceapa, usturoiul, cimbrul, sare şi piper, după gust. Ţii pe foc până se caramelizează, amestecând continuu. Adaugi 30 g de unt, torni vinul şi mai ţii până scade complet lichidul. Pui apa şi laşi să dea în clocot, apoi fierbi până când compoziţia scade cu două treimi. Treci sosul printr-o sită fină şi îl dai deoparte.
Separat, încingi restul de ulei, adaugi pălăriuţele de ciuperci feliate şi condimentezi cu sare şi piper. Ţii pe foc până se înmoaie şi se rumenesc uşor. Pui ceapa, usturoiul şi ardeiul iute, amesteci bine şi mai ţii pe foc 1 minut, adugi restul de unt şi îl laşi să se topească. Torni sosul de ciuperci preparat în prealabil şi omogenizezi ca să se combine aromele şi îl răstorni cu tot cu ciuperci într-o tavă termorezistentă. Aşezi feliile de carne, iar printre ele, pui câţiva morcovi întregi. Dai la cuptor până se rumeneşte carnea şi scade sosul. Serveşti friptura, dacă vrei, decorată cu frunze busuioc verde.